Data, democratie en duurzaamheid Lezing door Albert Meijer

Voor jongeren en volwassenen
Volgens digitale utopisten is Big Data de sleutel tot duurzamere steden. Maar het moet wel democratisch blijven, vindt prof. Albert Meijer (UU). Hoe doe je dat?

Er ligt een dikke laag data over de stad. Via camera’s, sensoren en de informatie die we via onze telefoons delen, weten overheden en bedrijven steeds meer over hoe het er in de stad aan toegaat. Volgens digitale utopisten biedt die groeiende datahoop een ultieme kans om de samenleving te verduurzamen. Want wat we weten, kunnen we ook controleren en beïnvloeden. Dat klinkt mooi, maar het roept ook vragen op. Van wie is de verzamelde data eigenlijk? Van Google, de overheid, of onszelf? Hoe zorg je ervoor dat technologische innovatie van en voor alle burgers wordt, en niet alleen de happy few? Met hoogleraar Publieke Innovatie prof. Albert Meijer (UU).

Pompen of verzuipen

Deze lezing is onderdeel van de serie ‘Pompen of verzuipen’. De oude vertrouwde infrastructuren moeten drastisch op de schop om de huidige manier van leven duurzaam te maken. Hoe doe je dat?

Datum

dinsdag 10 maart 2020 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw (Aula) Domplein 29 3512JE, Utrecht Nederland

Contact