Dansende gewrichten Dansvoorstelling en lezing door Nikae te Moller

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze korte dansvoorstelling en lezing geeft paardendierenarts en wetenschapper Nikae te Moller uitleg over artrose; een aandoening die onomkeerbare schade aan gewrichten veroorzaakt. Zowel bij mensen als bij paarden.

Zonder gezonde gewrichten kun je niet goed bewegen. Gewrichten zijn dus heel belangrijk; ze zorgen ervoor dat je je benen kunt buigen, je armen kunt uitstrekken, en dat je kunt dansen. Voor mensen met artrose is soepel bewegen niet vanzelfsprekend. Artrose veroorzaakt schade aan het gewrichtskraakbeen en leidt uiteindelijk tot stijve en pijnlijke gewrichten. Dat geldt voor mensen, maar komt ook voor bij paarden. Hoe kan dat? En waarom is het zo moeilijk om deze ziekte te behandelen?

Dans en wetenschap

Wetenschapper Nikae te Moller brengt onderzoek en kunst samen in een dansvoorstelling met L.O.F. DanceCrew Utrecht. “Met dit project wil ik op een creatieve en toegankelijke manier mijn onderzoek met het publiek delen én aandacht vragen voor onderzoek naar artrose. Ik hoop mensen te inspireren door te laten zien dat wetenschap en kunst elkaar kunnen versterken.” Na afloop van de dansvoorstelling is er ruimte om vragen te stellen en in gesprek te gaan met Te Moller.

Universiteit Utrecht

Over artrose

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsziekte bij zowel mensen als paarden. In een gezond gewricht worden twee botuiteinden bij elkaar gehouden in een kapsel dat is gevuld met een beetje stroperige vloeistof, de gewrichtsvloeistof. De botuiteinden zijn bedekt met een dunne laag gewrichtskraakbeen. Dit laagje heeft een belangrijke functie: het verdeelt, transporteert en dempt de krachten die ontstaan als je bijvoorbeeld op de grond springt. Ook zorgt het er samen met de gewrichtsvloeistof voor dat de twee botdelen soepel over elkaar kunnen bewegen.

Bij artrose gaat dit laagje gewrichtskraakbeen langzaam kapot. Maar ook andere onderdelen van het gewricht doen mee: het kapsel raakt ontstoken en na langere tijd ontstaat er extra botvorming langs de randen van het gewricht. Ook verandert de samenstelling van de gewrichtsvloeistof en wordt deze minder goed van kwaliteit.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw Budapestlaan 4a-b 3584 CD, Utrecht Nederland

Contact