Dagelijks leven door de eeuwen heen Kindercolleges

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Fries Museum en Tresoar leer je alles over het dagelijks leven door de eeuwen heen.

Volg vier colleges over het dagelijks leven door de eeuwen heen; ontdek hoe kastelen er in de Middeleeuwen uitzagen en waar ze voor werden gebruikt. En wat weet je eigenlijk van het leven in de 17e eeuw? En wat hebben Frankrijk en de ananas te maken met erwtensoep uit de 18e en 19e eeuw?

Colleges

Hoe leefde je in de Gouden Eeuw?
10 februari 2019 – Fries Museum
Wat weet je eigenlijk van het dagelijks leven in de 17e eeuw? Van de gewoontes, en vooral: hoe lief en leed elkaar afwisselden in die spannende, fantastische, rijke en roerige Gouden Eeuw? Drs. Karin Straathof, kunsthistoricus en archeoloog, neemt je in dit college mee in het dagelijks leven in de tijd van Rembrandt en Saskia.

Waarom schilderden kunstenaars zo vaak tafels vol eten?
10 maart 2019 – Fries Museum
Als je in een museum met oude kunst rondloopt, kom je ze altijd tegen: schilderijen van een slordig gedekte tafel waarop citroenen, kazen, vissen, broden, appels en druiven liggen te pronken tussen omgevallen glazen en glimmende schalen. Het lijken wel van die glossy kleurenfoto’s uit hippe kookboeken. Maar waarom schilderden kunstenaars in de tijd van Rembrandt zo vaak van die propvolle tafels vol eten? Drs. Tineke Neyman is kunsthistoricus en mediaevist.

Een kasteel, wat is dat eigenlijk?
07 april 2019 – Tresoar
Luchtkastelen in Noord- en Oost-Nederland: speelgoed, films en de kastelen die je op vakantie bekijkt bepalen vooral het beeld dat van een kasteel hebt. Veel mensen weten niet dat in de Middeleeuwen meer dan 800 kastelen in Noord- en Oost Nederland stonden. In het hoorcollege bespreekt conservator Middeleeuwen en Terpencultuur van het Fries Museum Diana Spiekhout hoe deze kastelen eruit zagen, wie ze gebruikten, hoe ze in het landschap lagen en waarom je nu zo weinig terugziet van deze kastelen.

Wat aten rijke Friezen in de 18e en 19e eeuw?
12 mei 2019 – Tresoar
Je kent vast wel typisch Fries eten zoals roggebrood, oranjekoek en erwtensoep. Maar aten de rijke inwoners van Friesland dat vroeger ook? En wat hebben Frankrijk en de ananas hiermee te maken? Historica Anne van Lieshout vertelt over de eetgewoontes van rijke Friezen en hoe zich dit in de loop van de tijd ontwikkelde.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 10 maart 2019 van 11:30 tot 12:30
donderdag 7 maart 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 10 februari 2019 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Boterhoek 1 8911 DH, Leeuwarden Nederland

Contact

+31 (0)58 789 07 89

Organisatie