Cyprus - Eiland in beweging Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze tijdelijke tentoonstelling draait om één van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. Een selectie van 400 archeologische stukken vertegenwoordigen ruim 9000 geschiedenis van het eiland Cyprus.

Deze archeologische stukken, waarvan ruim 300 afkomstig uit Cyprus’ nationale collecties staan in een decor van enorme kunstzinnige landschapsfoto’s. Manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importgoederen uit het Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel tonen de diversiteit én eigenheid van de unieke cultuur van Cyprus. Het is voor het eerst dat in Nederland een grote expositie over de archeologie van Cyprus is te zien.

via Rijksmuseum van Oudheden

Over Cyprus

Het eiland Cyprus, bekend van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde die er uit het ‘zilveren schuim der zee’ werd geboren. Door zijn strategische geografische ligging en natuurlijke rijkdommen is het eiland al duizenden jaren het centrale punt van contacten en handel tussen verschillende culturen in het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied.

Die voortdurende beweging van mensen, de uitwisseling van goederen en ideeën tussen Cyprus en omringende culturen en de versmelting van culturele invloeden staat centraal in de tentoonstelling. Zee, landschap en natuurschoon van Cyprus zijn in de zalen prominent aanwezig: artistieke natuurfoto’s op metershoge wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal. Het geheel is als een rustige wandeling door een sereen landschap, langs de hoogtepunten uit de Cypriotische cultuur. Een tweede verhaallijn, over markante historische figuren en archeologische opgravingen te Cyprus vanaf de vroege 19e eeuw, stipt illegale opgravingen en handel in oudheden aan, die ook tegenwoordig nog hoog op de Cypriotische agenda staan.

Openingstijden

Maandag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur
Feestdagen
Koningsdag
3 oktober
Eerste Kerstdag
Nieuwjaarsdag
Gesloten

Prijs

Deze activiteit is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor het Rijksmuseum van Oudheden.

Regulier € 12,50
Kinderen van 5 t/m 17 jaar € 4,-
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
CJP/Studenten € 6,-
Museumkaart Gratis

Datum

vrijdag 11 oktober 2019 t/m zondag 15 maart 2020 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 12,50

Locatie

Rapenburg 28 2311 EW, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 516 31 63