CSI bij het Van Gogh Demonstratie

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Kijk mee over de schouder van de restaurator. Breng een uniek bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum en ontdek de geheimen die in en onder de verf van de meesterwerken schuilgaan.

Onderzoek doen naar een kunstwerk begint met goed kijken. Met het blote oog merkt de restaurator al veel bijzonderheden op; niet alleen aan de voorkant van een schilderij, maar vaak ook aan de zijkanten en de achterzijde. Voor verder onderzoek gebruikt de restaurator technische hulpmiddelen als röntgenfoto’s, infraroodreflectogrammen, UV-opnames en de microscoop.

Samen met natuurwetenschappers worden de materialen geanalyseerd die de kunstenaar in het schilderij gebruikt heeft. Met gespecialiseerde apparatuur weten zij uit het kleinst mogelijke deeltje van een schilderij – een verfmonster – vaak een grote hoeveelheid informatie af te lezen.

Dit onderzoek levert nieuwe gegevens op over bijvoorbeeld verfsamenstelling of verkleuring van pigmenten. Dat helpt de museummedewerkers om in de toekomst nóg beter voor de kunstwerken te zorgen. De restaurator vertelt je er alles over, en zal haar verhaal ondersteunen met demonstraties.

Leer de onzichtbare details op de röntgenfoto lezen of ontdek de voordelen van UV-fluorescentie voor het onderzoek. Zoom in op het verfoppervlak met de microscoop.

Prijs

Deze demonstratie is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor het van Gogh Museum.

Regulier € 19,-
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
Museumkaart Gratis

Aanmelden

Inschrijven is verplicht bij de informatiebalie in de centrale hal van het museum, op de dag zelf. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Er is zeer beperkt plaats, dus schrijf je op op tijd in. Je wordt opgehaald bij de informatiebalie.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 13:30 tot 14:15
zondag 6 oktober 2019 van 15:30 tot 16:15
zaterdag 5 oktober 2019 van 13:30 tot 14:15
zaterdag 5 oktober 2019 vanaf 15:30
Toon alle data

Prijs

€ 19,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Van Gogh Museum Museumplein 6 1071DJ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 570 52 00

Organisatie