Cool Japan Tijdelijke tentoonstelling

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hello Kitty, samoerai, manga, robots, extravagant geklede jongeren en een uitzinnige fancultuur. Deze tijdelijke tentoonstelling brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld en dompelt je onder in haar populaire beeldcultuur.

Japan heeft een cultuur van extremen: tradities en moderne visuele uitspattingen gaan hand in hand. De grote tentoonstelling ‘Cool Japan’ is een visuele ontdekkingstocht. Bestaat er zoiets als typisch Japans? En welke uitingen van Japanse populaire cultuur kom je, soms nietsvermoedend, tegen in het dagelijks leven? De tentoonstelling, die eerst al in Rijksmuseum Volkenkunde te zien was, is vernieuwd en uitgebreid.

Knuffelbeesten en nepbont
De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland kent men hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance Escape from Anonymouse op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan. De installatie Colorful Rebellion – Seventh Nightmare is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Hedendaagse iconen in historisch perspectief
Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Maandag
Tijdens schoolvakanties
10:00 – 17:00 uur
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur
Eerste Kerstdag 25 december
Nieuwjaarsdag 01 januari
Koningsdag 27 april
Gesloten

Prijs

Regulier € 15,-
Kinderen van 4 t/m 18 jaar € 8,-
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Studenten € 8,-
CJP € 7,-
Stadspas Gratis
Museumkaarthouders Gratis

Tickets

Voor deze tentoonstelling zijn tickets te koop via de website

Datum

vrijdag 28 september 2018 t/m zondag 1 september 2019 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Linnaeusstraat 2 1092 CK, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)88 004 28 40

Organisatie