Controle over ons voedsel Maandelijks gesprek met wetenschappers en publiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met experts over kweekvlees, designer-groente en 3D-geprinte pizza's.

Eet jij nog natuurlijk? Eeuwen lang hebben boeren door moeizaam fokken en telen ons eten geproduceerd. Nu we met gentechnologie eindelijk eens ferme stappen vooruit kunnen zetten, deinzen we massaal terug voor kweekvlees en GMO. Moeten we af van het idee dat voedsel natuurlijk moet zijn?

Photo detail
Jeroen Lugtigheid voor NEMO Kennislink

Sprekers

Tijdens NEMO Kennislink Live spreken we met drie wetenschappers die vanuit verschillende perspectieven nadenken over wat natuurlijk, technologisch en verantwoord voedsel is.

Floris van den Berg is milieufilosoof aan Universiteit Utrecht. We zouden volgens hem veel dichter bij de natuur moeten leven en meer tijd moeten besteden aan landbouw, koken en eten. Als we helemaal plantaardig zouden eten, dan zouden we volgens Floris veel duurzamer leven.

Ira van Eelen is de dochter van de geestelijk vader van kweekvlees Willem van Eelen. Ze zit in de adviescommisse van Just, een Amerikaanse startup uit Silicon Valley die de voedselindustrie drastisch wil veranderen. Ira zet zich in om kweekvlees uit het lab en op ons bord brengen.

Bert Lotz is agro-ecoloog bij Wageningen University & Research. Hij onderzoekt de voor- en nadelen van genetische modificatie om gewassen zoals aardappelen te verbeteren. Ook kijkt hij naar de rol die nieuwe technologieën kunnen spelen bij het duurzamer maken van de landbouw.

Programma

19:30 – 20:00 uur Ontvangst
20:00 – 22:00 uur Gesprek met wetenschappers en publiek
22:00 – 22:30 uur Borrel

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden gewenst via het aanmeldformulier.

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2018 is het overkoepelende thema: ‘Alles onder controle’.

  • Controle over onze wil Over goede voornemens, doorzettingsvermogen en de illusie van (zelf)beheersing
  • Controle over onze portemonnee Over het verdwijnen van cash en de opkomst van bitcoins
  • Controle over ons voedsel Over kweekvlees, designer-groente en 3d-geprinte pizza’s
  • Controle over onze leeftijd Over oud worden en jong blijven
  • Controle over ons klimaat Over wolken maken, CO2-opslaan en wonen op het water
  • Controle over het leven Over levende zakjes moleculen en het nabouwen cellen in het lab

Datum

dinsdag 10 april 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie