Controle over het leven Maandelijks gesprek met wetenschappers en publiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met twee wetenschappers en een schrijver over levende zakjes moleculen en het nabouwen van cellen in het lab.

Wanneer leeft iets? Onze planeet zit tjokvol leven. Hoe verschillend al dat leven ook is, het lijkt extreem veel op elkaar. Van diepzeebacterie tot dolfijn en van bakkersgist tot Nobelprijswinnaar – in de kern bestaat alles wat leeft uit zakjes vol moleculen die samenwerken aan één taak: in leven blijven. Maar wat is leven precies? En kunnen we zelf een levende cel bouwen?

Jeroen Lugtigheid voor NEMO Kennislink

Drie experts praten onder leiding van Desiree Hoving met het publiek over de vraag hoe we controle kunnen krijgen over het leven en of we het kunnen maken. Aanleiding hiervoor is de presentatie van het boek Makers van Leven: Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab van NEMO Kennislink-redacteur Esther Thole.

Sprekers

Bert Meijer is hoogleraar Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven en directeur van het Research Centre for Functional Molecular Systems. Hij ontwerpt en maakt moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen die processen uit levende cellen nabootsen. Hij wil graag begrijpen hoe we van een hoopje moleculen tot een levend ‘iets’ kunnen komen.

Hub Zwart is hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van het Institute for Science in Society. Hij onderzoekt filosofische en maatschappelijke vragen rondom de natuurwetenschappen met speciale aandacht voor onderzoek naar het leven, zoals synthetische biologie, genetica en hersenonderzoek. Hij is ook een van de onderzoekers in het BaSyC programma, een grootschalig project gericht op het bouwen van een synthetische, levende cel.

Esther Thole is redacteur Functionele Moleculaire Systemen bij NEMO Kennislink en de schrijver van Makers van leven: Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over de rol van chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. En over alles wat lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.

Programma

19:30 – 20:00 uur Inloop
20:00 – 22:00 uur Gesprek met wetenschappers en publiek
Presentatie Makers van leven
22:00 – 22:30 uur Borrel

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden gewenst via het aanmeldfomulier.

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2019 is het overkoepelende thema: ‘Doe jij echt wat je wilt?’.

  • Swipen of houden? Over hoe ons liefdesleven door apps aan het veranderen is
  • Wie bouwt jouw wereld? Over hoe onze leefomgeving ons eet-, woon- en sociale gedrag beïnvloedt
  • Roze/blauw of man/vrouw? Over de invloed van je sekse op opvoeding, gedrag en maatschappelijke omgang
  • Jij of je werk de baas? Over hoe bazen, collega’s en kantoortuinen ons vormen
  • Goed nieuws is geen nieuws? Over waarom we zoveel slecht nieuws lezen, het effect daarvan of de filterbubbel nou bestaat of niet
  • Je leven in een app Over waarom we zoveel willen meten en raten

Datum

woensdag 27 juni 2018 van 20:00 tot 22:30

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie