Hoe klonk de taal van Rembrandt?
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt. Deze diende als basis voor de Rembrandt Tutorials.
De vraag is hoe deze omslag onderzocht moet worden aangezien maar een enkel object dat voor de graven van Holland werd gemaakt bewaard is gebleven.
Voor de graven van Holland werd een financiële administratie bijgehouden van alle inkomsten en uitgaven die voor het landsbestuur en de hofhouding werden gedaan. In deze overgeleverde rekeningen zijn betalingen voor kunstwerken en aan ambachtslieden te vinden. Beschilderde beelden en panelen en schilders zoals de beroemde Jan van Eyck komen vooral na 1400 voor. Ook worden in deze periode de rekeningboeken zelf beschilderd. Zo is het mogelijk een beeld te vormen van de wijze waarop de graven zich met luxe objecten omringden en van de gestegen waardering voor schilderkunst.
Omdat bijna niets bewaard is gebleven van de pracht en praal van het Haagse hof wordt veelal aangenomen dat dit hof weinig interessant is voor kunsthistorici. Anne-Maria hoopt daarin met haar proefschrift Opgetekende rekeningen. Betalingen voor luxe objecten aan het Haagse hof 1345-1425 verandering te brengen. Het betreft dus een erfgoedstudie waarbij het erfgoed door middel van geschreven bronnen gereconstrueerd wordt.
Anne-Maria van Egmond is promovendus kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam . Ze redigeerde een bundel over de middeleeuwse kunst in de Noordelijke Nederlanden, publiceerde in Oud Holland en Jaarboek Die Haghe en droeg met een essay bij aan de catalogus voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck.
U kunt zich hier aanmelden voor de activiteit.
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt. Deze diende als basis voor de Rembrandt Tutorials.
Tuinen waren erg belangrijk in de middeleeuwen, niet alleen om er groenten en geneeskrachtige kruiden in te kweken, maar ook als lusthof om je in het paradijs te wanen. Deze universele tuin is nu het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden.
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. In zijn eigen tijd raakte hij echter uit de gratie en stierf arm. Hij liet namelijk na wat zijn leerlingen wel deden: netwerken en zo de sociale ladder beklimmen.