Concussion Filmvertoning met wetenschappelijk commentaar

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Kunnen onze hersenen tegen een stootje? Neurotraumatoloog prof. dr. Joukje van der Naalt vertelt voorafgaand aan de film 'Concussion' over niet-aangeboren hersenletsel.

Een hersenschudding is een milde vorm van hersenletsel, die kan ontstaan na een klap of stoot tegen het hoofd, veroorzaakt door bijvoorbeeld een val van de trap, een ongeluk bij het sporten of een botsing. Even rust houden dan gaat het vanzelf weer over is een van de adviezen om met een hersenschudding om te gaan.

In de film Concussion ontdekt patholoog dr. Bennet Omalu (gespeeld door Will Smith) dat er iets ‘mis’ gaat in de hersenen van American Football spelers. Door de klappen die zij tegen hun hoofd krijgen tijdens het spel, lopen zij hersenletsel op met allerlei nare symptomen tot gevolg.

In eerste instantie lijkt dit wellicht een ‘ver van je bed show’, maar vorig jaar stonden de Nederlandse kranten er ook vol mee: kan hersenschade ontstaan door koppen bij voetbal? Eenduidig wetenschappelijk bewijs is hier niet voor, maar wel reden voor Brein in Beeld om dit onderwerp nog eens verder te verdiepen.

Voor aanvang van de film en na afloop is er in de foyer een interactieve hersenmarkt waar je in gesprek kan gaan met verschillende onderzoekers, naar hersenweefsel kunt kijken onder de microscoop, en natuurlijk al je vragen kan stellen. Een avond vol ontspanning én verdieping!

Over de spreker

Prof. dr. Joukje van der Naalt is neurotraumatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naast het behandelen van mensen met hersentrauma, is zij ook wetenschappelijk zeer actief. In Nederland is zij een multicenter onderzoek gestart waarin een groot aantal mensen met hersenletsel over de tijd worden gevolgd. Ook schreef zij meerdere wetenschappelijke artikelen en boeken over traumatisch hersenletsel. Voor haar onderzoek maakt Van der Naalt gebruik van vernieuwende imaging technieken waarmee zij de werking van de hersenen na hersenletsel zo goed mogelijk in beeld brengt en beter probeert te begrijpen.

Programma

18:45 uur Inloop
19:00 uur Lezing door prof. dr. Joukje van der Naalt
19:30 uur Filmvertoning Concussion
21:30 uur Nabespreking en hersenmarkt

Prijs

Regulier € 6,50
Studenten € 5,-
Leden Brein in Beeld € 5,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Brein op Beeld

De filmreeks Brein op Beeld vertoont elk voor en najaar in NEMO Science Museum drie (inter)nationale bioscoopfilms over onderwerpen die de hersenen aangaan, voorzien van commentaar door experts. Brein op Beeld is een initiatief van stichting Brein in Beeld in samenwerking met NEMO Kennislink en de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van het VUmc.

Datum

woensdag 15 november 2017 van 19:00 tot 22:45

Prijs

€ 6,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

NEMO Science Museum, theater Oosterdok 2 1011VX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)6 19 84 83 22

Organisatie