Concertant XS Driedelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze driedelige cursus treden studenten van de conservatoria Rotterdam en Den Haag op. Samen met Kees Wisse pluizen zij een aantal klassieke muziekstukken uit. Leer meer over de achtergrond van de klassieke muziek uit Wenen.

Het thema van deze driedelige, muzikale cursus is Wenen. Eeuwenlang was deze stad het kloppend hart van de Habsburgse monarchie en daarmee een van de belangrijkste centra in Europa. Uit de 17e eeuw stamt Heinrich Ignaz Franz von Biber, één van de grootste vioolvirtuozen van zijn tijd. Zijn beroemdste werk is zijn verzameling Rosenkranzsonaten voor viool en continuo, waarin hij in elke sonate één van de geheimen van de rozenkrans uitbeeldt. Eén van deze briljante sonates staat centraal tijdens de eerste cursusmiddag.

In de tweede bijeenkomst kijk en luister je naar een van de late strijkkwartetten van Beethoven. Hij was, naast Mozart de beroemdste muzikale zoon van de stad Wenen, die met de strijkkwartetten uit de laatste periode van zijn leven nieuwe en ongekende wegen insloeg.

De laatst cursusmiddag staat in het teken van het Wenen van het fin de sciècle. Wenen was een stad die in architectuur en beeldende kunst bruiste van Jugendstil en Art nouveau. De invloed van deze stijlen zijn ook te zien in de muziek. De Weelderige stijl van Alexander von Zemlinsky is bij uitstek de muzikale verpersoonlijking van de Jugendstil. Kees Wisse vertelt bij ieder muziekstuk meer over de achtergrond, de invloeden en de betekenis.

Over de spreker

Kees Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek.

Doelgroep

Deze driedelige cursus is geschikt voor iedereen vanaf 50 jaar.

Aanmelden

Voor deze cursus is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 16 april 2018 van 13:30 tot 16:00
maandag 12 maart 2018 van 13:30 tot 16:00
maandag 12 februari 2018 van 13:30 tot 16:00
Toon alle data

Prijs

€ 125,00

Locatie

Pelgrimvaderskerk Aelbrechtskolk 20 3024RE, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 408 24 65

Organisatie