Clicktivisme en de elite Lezing door Eva Rovers en Coen Simon

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Is collectief verzet nog wel mogelijk? Zogenaamde hashtag-revoluties zorgen maar voor kortstondige overwinningen. En is het niet tijd voor een opstand van de elite? Eva Rovers en Coen Simon spreken erover in deze lezing.

Is collectief verzet anno nu nog wel mogelijk? Hashtag-revoluties als de Arabische lente zorgen voor een kortstondige euforie. Waarom zet de ene online-revolutie wel een duurzame verandering in gang en de andere niet? En waar is de kritische rol van de kunsten gebleven. Eind jaren zestig zouden Aktie Tomaat en Aktie Notenkraker een eind maken aan een elitaire kunst- en theatercultuur. Nu iedereen erover mag meepraten blijkt kunst verworden tot een neoliberale behoeftebevrediging. Is het niet tijd voor een opstand van de kunstelite?

Photo detail
Studium Generale Groningen

Deze avond volg je twee lezingen over dit onderwerp van Eva Rovers en Coen Simon, gevolgd door een debat onder leiding van Stefan van der Poel.

Clicktivisme en #-revolutiesEva Rovers
Om een dictator af te zetten heb je niet meer nodig dan een Facebook-pagina en een Twitter-account. Zo leek het tenminste even in de euforie van de Arabische Lente, toen in een mum van tijd miljoenen mensen met hulp van social media in opstand kwamen en hun dictators ten val brachten. Maar de euforie was van korte duur. Dat geldt ook voor de vele hashtag-revoluties die om de haverklap worden uitgeroepen. Waarom heeft #blacklivesmatter wel een duurzame verandering in gang gezet, maar veel andere hashtag-revoluties niet? En dragen online petities bij aan een betere wereld? Rovers vertelt over de mythes en mogelijkheden van online verzet.

Opstand van de eliteCoen Simon
Kunst en cultuur bestaan niet zonder verzet. Er moeten immers altijd weer nieuwe beelden worden gevonden voor de voortdurend verschuivende maatschappelijke verhoudingen. Eind jaren zestig maakten Aktie Tomaat en Aktie Notenkraker een eind aan een elitaire kunst- en theatercultuur. Nu iedereen erover mag meepraten blijkt kunst verworden tot een neoliberale behoeftebevrediging en is cultuur overgeleverd aan de populistische beeldenstorm tegen sesksime, kinderporno, racisme, fascisme en zogenaamde linkse kunst. Simon pleit voor een herleving van de kunstkritiek en een opstand van de elite. Aktie Delikaat!

Over de sprekers

Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver/televisiemaker Boudewijn Büch. Vorig jaar publiceerde zij het filosofische pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus gebruikte om nieuw licht te werpen op opstand in digitale tijden. Momenteel werkt zijn aan Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

Schrijver en filosoof Coen Simon maakte naam met Zo begint iedere ziener, Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. Voor En toen wisten we alles ontving hij de Socratesbeker. De jury schreef daarover: “In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.” Vorig jaar verscheen van hem Oordeel zelf. Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet.

Prijs

Regulier € 4,-
Studenten Gratis
SG-kortingspas € 2,-

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar via de website.

Datum

maandag 23 april 2018 van 20:00 tot 21:30

Prijs

€ 4,00

Locatie

Academiegebouw Broerstraat 5 9712CP, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63