City Lab x InScience festival DNA-dialoog workshops

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In het City Lab van NEMO kun je tijdens InScience Film Festival meedenken en meepraten over hoe je DNA-technologie op een verantwoorde manier kunt inzetten.

Hoe denk jij over het aanpassen van DNA in embryo’s? Wat als je daarmee een erfelijke ziekte kunt voorkomen? Door het DNA van embryo’s aan te passen hoeven kinderen geen ernstige erfelijke ziekte meer te krijgen en kunnen zij die genen ook niet meer doorgeven aan volgende generaties. Het daadwerkelijk aanpassen van DNA is nog ver weg, maar de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied gaan razend snel. Daarom is het goed om nu al na te denken over de vragen die deze techniek oproept. Hoe veilig is het? Mág je het DNA van je nageslacht wel aanpassen? Komt er in de toekomst een stigma op ziektes? En mag je ook het uiterlijk van je kind straks bepalen?

City Lab van NEMO Kennislink en de deelnemers van het project #DNAdialoog laten je meedenken en meepraten. Ontmoet de NEMO Foutjes Fixer, deel je mening in de Silent Disco Meningenfabriek, ga in gesprek in de Filterbubbel, ontwerp jouw ideeën samen met illustratoren en laat weten hoe jij de toekomst voor je ziet in DNA scenario’s.

via NEMO Kennislink

Silent Disco Meningenfabriek
Zaterdag en zondag, 13:30 en 15:00 uur
Tijdens de Silent Disco Meningenfabriek verken je meningen over DNA-aanpassing aan de hand van scenario’s uit het heden en de toekomst. Wat is het verschil tussen mensen beter maken en betere mensen maken? Als je het beste wil voor je kind, moet je dan kiezen voor DNA-aanpassing? Psychologe Sam Riedijk en ethicus Boy Vijlbrief van het Erasmus MC zullen hierover in gesprek gaan met het publiek, aan de hand van prikkelende voorbeelden en vragen.

Aanmelden voor de meningenfabriek is mogelijk via de website

Doelgroep

Deze activiteiten zijn met name geschikt voor deelnemers van 16 jaar en ouder.

Over de #DNAdialoog

Met het landelijke project #DNAdialoog gaan gerenommeerde instituten zoals het Rathenau Instituut, Erfocentrum, ErasmusMC, NPV-zorg en NEMO Kennislink in gesprek met de Nederlandse bevolking over DNA-aanpassingen. In een serie gesprekken en debatten willen zij tussen medio 2019 en eind 2020 meer te weten komen over de vragen en uitdagingen die in de samenleving spelen rondom dit onderwerp. De opbrengsten en inzichten komen bij elkaar in een verslag voor beleidsmakers, wetenschappers, medici en iedereen die zich met dit onderwerp bezighoudt.

Meer weten over DNA-aanpassing

Ben je benieuwd hoe DNA-aanpassing werkt of wil je je alvast inlezen in de mogelijkheden en dilemma’s van DNA-aanpassing? Lees meer over dit onderwerp in het thema De DNA-dialoog op NEMO Kennislink.

Datum

zondag 10 november 2019 van 13:00 tot 17:00
zaterdag 9 november 2019 van 13:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Locatie

Bibliotheek Gelderland Zuid Mariënburg 29 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie