City Lab x Expeditie Next 2019 Festival

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
City Lab van NEMO Kennislink laat je tijdens Expeditie Next - hét Nationale Wetenschapsfestival meedenken en meepraten over de stad van de toekomst. Doe mee met verschillende activiteiten en vorm jouw mening over kunstmatige intelligentie in de stad.

Wist je dat kunstmatige intelligentie op dit moment in veel steden al heel veel dingen voor je regelt? Hoe je je gedraagt in het verkeer, wie je ontmoet op straat of welke winkel je binnenloopt. Soms weet je ervan, maar vaak merk je het niet. In de toekomst zal het gebruik van kunstmatige intelligentie alleen maar toenemen. Goede ontwikkeling of juist zorgelijk?

City Lab van NEMO Kennislink laat je meedenken en meepraten. Stap in de letterlijke filterbubbel en laat je wegwijs maken in je eigen opvattingen, neem deel aan silent disco meningenfabriek of ontwerp samen met illustratoren jouw eigen slimme stad. Tijdens het festival zullen alle resultaten van City Lab ook te zien zijn voor andere bezoekers.

Programma

Ons Scant Ons
Het NEMO City Lab algoritme heet je van harte welkom. Hoe goed werkt deze mensenscanner? In welk hokje pas jij? En wil je eigenlijk wel getypeerd worden?

Smart City Scenario’s
Boeven vangen voordat ze toeslaan, lekker shoppen met je persoonlijke AI adviseur, gemakkelijk een parkeerplek vinden. Mooi toch? Of zien we dingen over het hoofd? Hoe zit het met je privacy? En heb je eigenlijk wel controle over de technologie? Weet jij hoe het anders of misschien wel beter moet? Onze experts en illustratoren helpen jouw gedachten op weg en illustreren jouw toekomstvisie.

Jouw Buurt Jouw Data
Geef je mening en ga in gesprek over de slimme stad. Onze wereld wordt steeds meer gestuurd door digitale technologieën en grote datastromen. Vaak weten we weinig van deze ontwikkeling, hoewel dit bijvoorbeeld invloed heeft op onze privacy. Wanneer geef jij je persoonlijke gegevens af? En weet je dan waarvoor deze gegevens worden gebruikt? En wat vind je daar eigenlijk van?

Silent Disco Meningenfabriek
Laat je verrassen door onze experts. De slimme stad gaat ons leven ingrijpend veranderen. Daar heb jij vast een mening over. Laat je eerst even bijpraten door onze experts. Krijg je ineens een nieuwe mening? Laat het ons dan weten. Na afloop kan je met de expert nog even doorpraten.

Mark Wiebes, innovatiemanager bij de Nationale Politie – Data heeft geen ziel, gebruik de jouwe!
De Politie innoveert, probeert scherp te zijn en gebruik te maken van technologie, op een manier die bij onze rechtsstaat past. Proportionaliteit (past het middel bij de kwaal) is daarin erg belangrijk.

Emiel Rijshouwer, industrieel ontwerper en stadssocioloog – Technologie en Privacy in Openbare Ruimte
Emiel promoveerde op onderzoek naar de evolutie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation en werkt als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit samen met de gemeente Rotterdam aan een project over bewustwording over data in de openbare ruimte.

Luuk Schokker, programmacoördinator van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities – Show us the data: hoe maken we de slimme stad zichtbaar (en waarom)?
Het onderzoekscentrum BOLD Cities richt zich op de betekenis van data voor burgers en bestuurders in de stad. Luuk houdt zich voornamelijk bezig met projecten rondom ‘datawijsheid’ en burgerparticipatie.

Welkom in je nieuwe filterbubbel
Onze mening wordt gekleurd door onze filterbubbels. Eenmaal in de bubbel, gaan belangrijke inzichten met een ander perspectief aan je voorbij. Ook jij zit in een filterbubbel. Kom je er nog uit? Of wil je naar een nieuwe?

Welkom in je nieuwe filterbubbel
Theatermaker Frank Kupper helpt je uit of in je filterbubbel.
Yvonne Compier voor NEMO Kennislink

AI AI Slimme Disco
Mens VS machine: Wie is de betere creatieveling? Beluister het in onze AI disco waar door computer gecomponeerde muziek centraal staat.

Virtual reality for a better city
Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe gedragsonderzoek en stedelijke ontwikkeling samenkomen in een virtuele realiteit. Zet een VR-bril op en maak een wandeling door de buurt. Hoe voelt het om door een stad te lopen die nog niet bestaat? Waar loop je heen? Wat trekt je aandacht? Hoe kijken andere mensen naar de omgeving? In VR beleef je het allemaal!

Speel het slimme stad spel
Wat gebeurt er als de stad alles van jou weet? Van je agenda en je locatie tot je dromen en je wensen. Dat kan je helpen maar je ook tegenwerken. Wat vind jij daarvan? Speel met ons het slimme stad spel. Je bouwt een stad, plaatst slimme technologie en ontdek wat je vindt.

Ongemak in je afvalzak
Wat zegt jouw afval over jou? En wie zou die informatie goed kunnen gebruiken? De gemeentelijke persoonsgegevensophaaldienst gaat gretig aan de slag met het analyseren van jouw afval.

Kaarten

Kaarten zijn €5,00. In ruil voor de kaartprijs ontvang je twee gratis consumpties. Bij het scannen van de kaart ontvang je op locatie een polsbandje en twee muntjes.

Over City Lab van NEMO Kennislink

City Lab is een programma van NEMO Kennislink in Amsterdam en brengt burgers, technologen, ondernemers en onderzoekers bij elkaar. In publieksevenementen en workshops onderzoekt het hoe de rol van burgers in innovaties kan worden versterkt. Alles natuurlijk in interactieve NEMO-stijl. Meer informatie over de producties van NEMO Kennislink.

Datum

donderdag 2 mei 2019 van 17:30 tot 20:45

Prijs

€ 5,00

Locatie

Maassilo Maashaven Zuidzijde 1-2 3081AE, Rotterdam Nederland

Contact

Organisatie