Brutus, de nobele samenzweerder Boekbespreking door Kathryn Tempest

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Historica Kathryn Tempest schreef een biografie over Brutus, de beroemdste moordenaar ter wereld. In deze boekbespreking hoor je alles over de Late Republiek, de wereld waarin Brutus zich bewoog, en over het dictatorschap van Caesar.

De moord op Julius Caesar is een van de meest besproken gebeurtenissen uit de klassieke oudheid. De moordenaar, Caesars vertrouweling Brutus, heeft een zeer slechte reputatie gekregen, maar is dat terecht? Wie of wat bepaalt of je bij koningsmoord achteraf als een held of een slechterik wordt gezien?

Historica Kathryn Tempest schetst in haar biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichter en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar. Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest dook in het bronnenmateriaal uit Brutus’ tijd en brengt Brutus met haar biografie tot leven.

Over de sprekers

Kit Morrell doet postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam bij het Anchoring Innovation project Roman women: legal changes and finances. Van haar hand verscheen in 2017 Pompey, Cato, and the Governance of the Roman Empire.

Kathryn Tempest is auteur en historica en studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Londen in de klassieke talen. Ze is docent Romeinse geschiedenis en Latijnse literatuur aan de Universiteit van Roehampton. Tempest is gespecialiseerd in retorica, de Romeinse Republiek en Cicero. Ze schreef inmiddels drie boeken. Brutus verscheen bij Yale University Press en is al verkocht aan zes landen.

De avond wordt gemodereerd door Martijn Icks, docent Oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2008 op een proefschrift over de Romeinse Keizer Heliogabalus, als handelseditie in 2011 verschenen onder de titel The Crimes of Elagabalus: The Life and Legacy of Rome’s Decadent Boy Emperor.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 29 mei 2019 van 18:00 tot 19:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie