Brittenburg Tijdelijke tentoonstelling

Voor families
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tijdelijke tentoonstelling ontdek je het mysterie van Brittenburg, de verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk.

Brittenburg is een Romeinse ruïne die eeuwen geleden bij Katwijk in zee verdween. Jarenlang archeologisch en maritiem onderzoek heeft opgehelderd waar het fort ongeveer stond en hoe het eruit zag.

Een nieuw beeld van de Brittenburg

De archeoloog Tom Buijtendorp deed dertig jaar lang onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee. Tot nu toe was de kennis van de Brittenburg grotendeels gebaseerd op een in 1581 gepubliceerde prent van de Vlaamse Cartograaf Ortelius met de nodige onnauwkeurigheden. Buijtendorp reconstrueerde aan de hand van deels ongepubliceerd bronmateriaal een plattegrond van het gebouw uit 1552, met meer details dan de kaart uit 1581. Daardoor krijgt het van Romeinse kaarten bekende ‘Lugdunum’ opeens een gezicht. Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn nu te zien in vier zalen van het museum. Het hierover gepubliceerde publieksboek wordt bij de tentoonstelling gepresenteerd.

Vijf eeuwen oudheidkundig bodemonderzoek

De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was zover bekend de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (in 1520) en waar sporen zijn vastgelegd (in 1552). De resten van Brittenburg bieden een uniek kijkje in het vroege archeologische onderzoek, met de eerste opgraving in 1520, de eerste plattegrond in 1552 en de eerste grondboringen en metingen van de schommelingen van de zeespiegel in de achttiende eeuw. In 2020 is de eerste limes-opgraving precies vijf eeuwen oud.

Openingstijden

Het museum is gesloten op donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag.

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 17:00
Zondag Gesloten

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Katwijks Museum.

Regulier € 7,50
Kinderen van 5 t/m 12 jaar € 2,50
CJP € 2,50
65+ € 6,50
Romeinenweek 2019

Tijdens de Romeinenweek staat de rijke geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd centraal. Thema dit jaar is ‘Waar zijn de vrouwen?’ Van boerin tot echtgenote, van moeder tot priesteres: vrouwen speelden vele rollen in de Romeinsevsamenleving. Ook in de Lage Landen. Waar Romeinse bronnen zwijgen, onthult modern onderzoek talloze nieuwe perspectieven. Zoals de Dame van Voerendaal, een rijke villa-eigenaresse vereeuwigd in steen; Fledimella, een vrijgelaten slavin uit Vechten die een plaats kreeg in haar meesters familie; of de Nijmeegse Vitilia, het slachtoffer van een dodelijke vloek. Vrouwen blijven nog te vaak onderbelicht in onze nationale geschiedschrijving, zeker wat de Oudheid betreft. Daar gaat deze Nationale Romeinenweek verandering in brengen. Want onze geschiedenis is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Datum

zaterdag 9 februari 2019 t/m zaterdag 25 mei 2019

Prijs

€ 7,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Voorstraat 46 2225 ER , Katwijk aan Zee Nederland

Contact

+31 (0)71 401 30 47

Organisatie