Brexit in Wonderland: feit & fictie Lezing door Frank van Oort

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing vertelt econoom Frank van Oort over de Brexit. Het lijkt misschien vermakelijke politiek, de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar wat kost een harde Brexit de Engelse en Nederlandse consument?

Een harde Brexit gaat zowel Nederlanders als Engelsen veel kosten, zo blijkt uit onderzoek van de EUR. Als alle goederen en diensten die we importeren en exporteren van en naar Engeland dezelfde invoer- en uitvoertarieven krijgen als die van ieder ander niet EU-land, dan stijgen de prijzen. In Engeland veel meer dan in Nederland, want Nederland heeft de optie om andere leveranciers in Europa te zoeken. De Engelsen kunnen alleen nog bij het eigen binnenland aankloppen.

via Wetenschapscafé Rotterdam

Maar er is een reden dat de Nissan fabriek in Newcastle haar onderdelen haalt bij Siemens in Duitsland, Foxcon in China en Samsung in Korea en niet bij Rolls Royce in Derby: globalisering zorgt voor de laagste prijs. Een harde Brexit blaast dit model op en leidt tot verlies aan concurrentiekracht, met werkloosheid en minder koopkracht tot gevolg. Opmerkelijk genoeg vooral in de armere regio’s van Engeland die het hardste voor Brexit stemden. En toch weegt de Engelse regering het onderzoek niet zwaar mee in haar beleid. Ook de bevolking weet nog net zo weinig van de economische impact als drie jaar geleden. Brexit zal de ongelijkheid echter eerder versterken dan oplossen. Welke lessen leert Europa hiervan?

Over de spreker

Frank van Oort is op de EUR gespecialiseerd in stedelijke en regionaal-economische vraagstukken. Hij voerde het onderzoek naar de economische impact van Brexit uit voor de Social Economic Research Council met wetenschappers uit Nederland en Engeland.

Datum

maandag 30 september 2019 vanaf 19:30

Prijs

Gratis

Locatie

Bistro Bar Binnenrotte Hoogstraat 110 3011 PV, Rotterdam Nederland