Botanie en kruidengeneeskunde Dag van de Wetenschap 2017

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Dag van de Wetenschap bij Museum Plantin-Moretus staat helemaal in het teken van Rembert Dodoens en kruidengeneeskunde. Bekijk de enorme collectie gedrukte prenten over kruiden, maak zelf gin en leer meer over natuurlijke geneeskunde.

Botanische houtblokken: een schat aan informatie

Tijd: 11:00 – 12:30 uur.
Het succes van de botanische werken van Rembert Dodoens, Carolus Clusius en Mathias Lobelius die bij de Plantijnse uitgeverij verschenen, is voor een groot deel te danken aan de hoge kwaliteit van de illustraties. Toen na het overlijden van Christoffel Plantin een inventaris van zijn drukkerij werd opgemaakt, werden 2.690 houtblokken met plantkundige illustraties geteld. Plantijns opvolgers gebruikten deze collectie houtblokken nog verschillende malen voor nieuwe botanische uitgaven en lieten er nog nieuwe bijsnijden.

In deze lezing gaat Dirk Imhof, conservator oude drukken, dieper in op deze collectie. Wie maakte de houtblokken en hoe werden ze gebruikt? In de zeventiende eeuw werden de houtblokken gebruikt in edities in Antwerpen, Leiden en Londen. Zelfs voor een Deense editie kwamen ze van pas. Hoe dit precies in zijn werk ging is stof voor een boeiend verhaal over het gebruik van een collectie houtblokken die gelukkig nog steeds bewaard bleef in het Museum Plantin-Moretus.

Houtblokken voor botanische werken

Tijd: 14:00 – 16:30 uur.
Het Museum Plantin-Moretus bezit bijna 4000 houtblokken met afbeeldingen van planten. Ze werden gemaakt in de 16e en 17e eeuw voor de illustraties in de botanische werken van Rembert Dodoens, Carolus Clusius en Matthias Lobelius. Jessie Wei-Hsuan Chen onderzoekt wanneer en in welke publicaties elk blok voor het eerst werd gebruikt. Zij geeft je graag een inkijk in de resultaten van haar recente onderzoek.

Destilleren: een oude kunst nieuw leven ingeblazen

Tijd: 10:00 – 16:30 uur.
Botanist en Gents stadsecoloog Geert Heyneman beschikt over een indrukwekkende kennis van planten en eetbare kruiden. Samen met zijn broer Jan verwerkt hij de wilde stadsnatuur in smaakvolle dranken. Hun Gentse stokerij Heynsquared produceert gin met stadskruiden. Proef gin uit stadskruiden en ontdek het belang van de uitvinding van de destillatie.

Dodoens, voorloper van de kruidengeneeskunde

Tijd: 10:30 uur
Jan Dries plaatst Rembert Dodoens in zijn tijd, als belangrijk botanicus en arts. Hij legt het verband tussen Dodoens en de moderne kruidengeneeskunde. Waar Dodoens zich baseert op de uiterlijke kenmerken van de plant, neemt de moderne fytotherapie de inhoudsstoffen als basis voor de werking van de kruiden.

Recent onderzoek toont aan dat Dodoens zonder kennis van de inhoudsstoffen vrij nauwkeurig de indicaties en contra-indicaties van de kruiden beschrijft. Zijn de recepten van Dodoens ook vandaag de dag nog bruikbaar?

Puzzel aan je botanische kennis

Tijden: Om 14:00, 15:00 en 16:00 uur.
Denk je dat er een verband bestaat tussen een lederen schoen, een distel en een aspirientje? Waarom eten we vandaag oranje worteltjes? Kende de 16de- eeuwse botanicus Rembert Dodoens het antwoord? Puzzel het uit, experimenteer en ontdek. Scheikundige Francine De Muylder laat je in deze workshop verbazen door de wondere chemie van natuur.

Speciaal uit Peru

Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Dodoens publiceerde als eerste een afbeelding van de Zuid-Amerikaanse zonnebloem. Speciaal voor dit Dodoensjaar kun je de zonnebloem uit zijn boek drukken op een echte pers en inkleuren zoals in het Cruydt-boeck van Dodoens.

Teken naar aloude traditie

Tijd: 13:30 – 16:30 uur.
Toen monniken de eigenschappen van planten in hun kloostertuinen wilden beschrijven, werden planten werden voor het eerst op een wetenschappelijk verantwoorde manier getekend. Een plant realistisch afbeelden vraagt geduld en door de eeuwen heen hebben botanische kunstenaars op meesterlijke wijze de pracht van de natuur afgebeeld.

In de sessie botanisch tekenen van Hilde Oreye geniet je van het tekenen van plantenportretten. Je komt tijdens het tekenen volledig tot rust en je leert de natuur met andere ogen bekijken.

Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Deze dag richt de spots op álles wat met wetenschap en technologie te maken heeft. Enthousiaste wetenschappers uit tal van bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen bewijzen het je graag. Bereid je voor op verrassende demonstraties, boeiende verhalen én leuke experimenten. Want niet alleen is alles wetenschap, iedereen is ook wetenschapper.

Datum

zondag 26 november 2017 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 8,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Vrijdagmarkt 22 2000, Antwerpen België

Contact

+32 (0)3 221 14 50