Blaise Pascal

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Middag over het universeel genie Blaise Pascal, bekend van de wet van Pascal, onder leiding van Herman de Kuyffer .
De wet van Pascal.

Blaise Pascal (1623-1662) bezat een buitengewone begaafdheid en oorspronkelijkheid van geest. Op 16-jarige leeftijd schreef hij een verhandeling over kegelsneden; hij vond de eerste rekenmachine uit en publiceerde studies over de hydrodynamica (wet van Pascal). Hij is ook de vader van de waarschijnlijkheidsrekening.

Theologen en atheïsten nemen het hem kwalijk dat hij zich bij de jansenisten van Port-Royal aansloot. In 1656-1657 schreef hij de Lettres Provinciales, een schitterende verdediging van deze beweging van devote en rigoristische katholieken tegen hun vijanden, de jezuïeten.

Hij is geen auteur die ons vrijblijvend zijn indrukken en ervaringen meedeelt; hij schrijft als een meester naar wie geluisterd dient te worden en die moeilijk te weerstaan is. Zijn Pensées (1670) is een tegelijk moeilijk en fascinerend boek, eigenlijk de voorbereiding van een apologie van het christendom. Pascal heeft het over ons streven naar geluk, over onze ellende, machteloosheid en ijdelheid, over de zin van ons leven en van onze dood.

Herman De Kuyffer is dokter in de oude geschiedenis en vertelt ons meer over de geniale man Blaise Pascal.

Aanmelden

Voor deze middag in aanmelden noodzakelijk via de website.

Datum

donderdag 29 oktober 2015 van 13:30 tot 16:00