Bijzondere verhalen uit Zaanstreek Kindercolleges

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Zaans Museum leer je alles over scheepvaart, verzetshelden en chocolade: bijzondere verhalen uit de Zaanstreek.

De Zaanstreek is een bijzonder stukje Nederland. In de zeventiende eeuw bouwden de Zaankanters grote schepen voor de VOC en walvisvaart, en tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam één van de grootste verzetsmannen uit de Zaanstreek. Nu is de Zaanstreek nog steeds de voorraadkast van Nederland: hier ruik je nog vaak de geur van fabrieken die cacao, olie, nootjes of andere producten produceren of verwerken. Als je hier meer over wilt weten, dan is deze collegereeks écht iets voor jou.

Colleges

Waarom werd er op walvissen gejaagd?
10 februari 2019
Bij de Nederlandse walvisvaart denk je misschien aan landen als Japan en IJsland. Minder bekend is dat na de Tweede Wereldoorlog ook Nederlanders op walvissen jaagden. Schrijfster Anne-Goaitske Breteler vertelt er tijdens dit college alles over. Ze schreef een boek over de walvisvaarders en hun leven aan boord. Ger Klaver en Dirk van Dam zijn walvisvaarders en gingen meer dan tien keer mee op verschillende schepen. Ze komen met Anne-Goaitske mee naar het college en beantwoorden al jullie vragen.

Hoe was het om tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet te gaan?
10 maart 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen in verzet tegen de Duitse bezetting. Historicus Erik Schaap legt uit waarom mensen dat deden en wat ‘het verzet’ is. Hoe was het bijvoorbeeld om in het verzet te zitten en welke gevaren liep je als je in het verzet zat? Ook bekende verzetshelden komen aan bod zoals ‘de bankier van het verzet’: Zaankanter Walraven van Hall.

Wat hebben een chocoladereep en klimaatverandering gemeen?
14 april 2019
In de Zaanstreek wordt chocolade van cacaobonen gemaakt. Als je een hapje neemt van zo’n lekkere reep denk je er vaak niet over na, maar cacaobonen groeien niet in Nederland. Hoe komt cacao naar Nederland en hoeveel water is er nodig om een cacaoboon te laten groeien? Duurzaamheidseconoom Tara Janssen legt tijdens dit college uit welk effect een reep chocolade heeft op de klimaatverandering.

Hoe werden de zeildoeken voor de VOC-schepen gemaakt?
12 mei 2019
In de Gouden Eeuw was de Nederlandse scheepsbouw wereldberoemd. Dankzij de scheepvaart groeide de handel van de VOC enorm. Maar: zonder zeildoeken geen varend schip. De zeilen op de schepen waren ook van de allerbeste kwaliteit. Waar en hoe werden de zeildoeken van de VOC-schepen gemaakt? Zeildoek-expert Mandy Ploeger van het Zaans Museum vertelt je er alles over tijdens dit college.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 14 april 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 februari 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Locatie

Schansend 7 1509 AW , Zaandam Nederland

Contact

075 681 00 00

Organisatie