Bier: van gist tot glas KennisCafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het KennisCafé duikt op deze zomeravond in de wereld van bier: hoe maak je het? Wat is de rol van gist, gerst, mout en hop? Wat bepaalt de smaak? Welke rol speelde bier in de samenleving?

Grote bierbrouwers hebben een geheim: hun gist. Zonder gist geen bier. Het levende organisme is de drijvende kracht achter bier, het zet de suikers om in koolzuur en alcohol, en is bepalend voor de smaak. Wat is er zo bijzonder aan het brouwersgist dat het zo strikt geheim is?

Wij Nederlanders tikken een litertje of 85 aan bier per jaar achterover. Maar in de Middeleeuwen vloeide het gerstenat pas echt rijkelijk. Het drinkwater was zo smerig dat je maar beter bier kon drinken voor je gezondheid en dat deed men dan ook massaal. Was iedereen de hele dag door dronken? Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) praat met wetenschappers, bierliefhebbers en brouwers over het eeuwenoude drankje

Sprekers

Henri Reuchlin, BIERburo, coördinator Stichting bieropleidingen Nederland
Leen Alberts, docent Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden en Hogeschool Utrecht
Jan-Maarten Geertman, manager Product & Process Research bij Heineken
Teun Boekhout, gistdeskundige bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam
Tessel de Heij van Gebrouwen door Vrouwen
Grimm van den Berg van Bunkerbier
Julián Alvárez Zaráte van brouwerij Poesiat & Kater van Van Vollenhoven bier

Prijzen

Normaal € 9,50
CJP € 7,50
Studenten € 7,50
Stadspas € 7,50
De Balie Cultuur Pas € 7,50

Tickets

Kaarten voor dit KennisCafé zijn te koop via de website.

Datum

maandag 19 juni 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 9,50

Locatie

Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 553 51 00

Organisatie