Bezoek het waterschapslaboratorium Open dag

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wil je een kijkje nemen bij het werk dat het Waterschap Hunze en Aa's doet? Of een rondleiding krijgen in het laboratorium? Kom dan naar deze open dag, met activiteiten voor jong en oud.

Het laboratorium onderzoekt watermonsters. En niet alleen watermonsters, ook monsters van bijvoorbeeld bedrijfsafvalwater of van waterbodems gaan naar ons lab. Saai? Zeker niet. Ook jij kunt in het laboratorium duiken met de volgende activiteiten. De open dag is geschikt voor kinderen. Zij krijgen een echte, witte laboratoriumjas aan en kunnen proefjes doen.

Waarom is het laboratorium belangrijk? De monsternemers halen het hele jaar door water uit een plas, sloot of kanaal voor onderzoek. Zo stellen de analisten de kwaliteit van zwem- oppervlakte- en afvalwater vast. Als er vreemde stoffen in het monster zitten, wordt snel gekeken waar ze vandaan komen en hoe ze voorkomen kunnen worden. Onze monsternemers staan niet alleen langs de waterkant.

Ze komen ook bij sommige bedrijven voor de controle van bedrijfsafvalwater. Zo toetsen we de vergunningsvoorwaarden voor het lozen van bedrijfsafvalwater. En het laboratorium onderzoekt het slib op de waterbodem. Met name bij baggerprojecten moeten we weten wat de kwaliteit van het slib is. Dit is van belang voor de verwerking ervan. Is het verontreinigd, dan moet het afgevoerd worden. Zo niet, dan kunnen we het eventueel laten drogen en hergebruiken. Zo zie je dat het laboratorium een belangrijke plek is voor de waterhuishouding in Nederland. Meer weten? Tijdens de open dag zie je hoe het lab gebruikt wordt.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zaterdag 5 oktober 2019 van 10:00 tot 14:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Waterschap Hunze en Aa's, laboratorium Aquapark 1 9641PJ, Veendam Nederland

Contact