Bewegende colleges Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in De Museumfabriek leer je alles over bewegen. Hoe beweeg je in het heelal, hoe beweegt een sporter met tips uit de natuur, hoe beweegt een achtbaan en wat beweegt er in je lichaam?

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen. Wil je meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Waarom word ik duizelig in de achtbaan?
15 september 2019
Een heftige manier van bewegen is in de achtbaan. Met grote snelheid door de bochten geeft de ene persoon een kick en maakt de ander ziek. Hoe worden achtbanen gemaakt, welke krachten komen er los en wat doet dat met de passagiers. Waarom vliegen ze niet uit de bocht of waarom vallen ze er niet uit als ze over de kop gaan. Daarover vertelt Jurnan Schilder, docent aan de Universiteit Twente en afgestudeerd op het onderwerp achtbanen.

Wordt er in de natuur gesport?
13 oktober 2019
Of er in de natuur gesport wordt is de vraag. Wel zijn er veel dingen in de natuur te vinden die geschikt zijn voor de mensensport. De manier van bewegen bij dieren en de ‘sportkleding’ die ze dragen zijn erg leerzaam voor sporters. Een bekend voorbeeld is het haaienzwempak, dat toegepast is in de topsport. Iemand die dit bestudeert en ook toepast in zijn praktijk van hockeytrainer bij Kampong in Utrecht is Marijn Kolthals Altes. Hij vertelt over ontdekkingen in de natuur die zijn spelers beter hebben gemaakt.

Hoe kan een raket rechtsaf slaan?
17 november 2019
In 1957 ging de eerste raket de ruimte in. In hetzelfde jaar nog met een hondje aan boord en in 1961 voor het eerst met een mens. Sinds die tijd zijn er enorm veel raketten naar het heelal gegaan, soms met mensen, vaak ook zonder mensen. Hoe werkt deze beweging ver van de aarde? Hoe kun je sturen in de ruimte, hoe kun je lopen op de maan en tot hoever kunnen we de ruimte in. Deze en andere vragen worden beantwoord door Franz Ahne, deskundige van de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht.

Hoe meet je de kleinste bewegingen?
15 december 2019
Bij sport is beweging belangrijk. De spieren en de bloedwaarden worden hiervoor onderzocht. Tegenwoordig kan dit met hele kleine apparaatjes, die minder last veroorzaken, maar ook heel nauwkeurig zijn. Dit zijn kleine laboratoriums op een chip. Loes Segerink van het Nano Lab van de Universiteit Twente laat in dit college zien op welke kleine schaal zij het bewegen kunnen onderzoeken. Ondertussen kijk jij wat er gebeurt als je vloeistoffen op kleine schaal manipuleert en hoe je dit slim kunt gebruiken.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 15 december 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 17 november 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 13 oktober 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 15 september 2019 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

De Museumfabriek Het Rozendaal 11 7523 XG, Enschede Nederland

Contact

+31 (0)6 20 11 15 35

Organisatie