Beter met planten Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in de Hortus Botanicus Leiden ontdek je waarom de planten zoveel moeite doen om stofjes te maken die goed (of juist slecht) voor mensen zijn.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Hebben appeltjes van oranje ook haren?
10 februari 2019
Hopelijk zijn de Sinterklaasliedjes alweer een beetje uit je hoofd, maar ‘appeltjes van oranje’ herinner je je vast nog. Vandaag ga je samen met Hortus-prefect Prof. dr Paul Keßler die ‘appeltjes’ bekijken als een wetenschapper.

Kun je in China planten ontdekken?
10 maart 2019
Roderick Bouma, onderzoeker en promovendus bij Hortus botanicus Leiden, pluist een tropische plantenfamilie uit. Voor een paar soorten reisde hij naar China. Vandaag hoor je over hoe dat was – vaak leuk en soms stomvervelend. En je leert zelf een herbarium te maken.

Beter met planten?
14 april 2019
Dr. Gerda van Uffelen werkt aan een tentoonstelling die over een paar weken in de Hortus opent: over planten en gezondheid. Tegenwoordig ga je voor geneesmiddelen naar apotheek of drogist, vroeger moest je in de natuur zien te vinden wat je nodig had. Hoe ging dat vroeger, bijvoorbeeld in de tijd dat de Hortus van start ging – of nog veel langer geleden, in het oude China?

Zijn er gifbekers in de hortus?
12 mei 2019
Wij mensen hebben allerlei voedingsstoffen nodig, planten natuurlijk ook. Als er geen voedsel in de grond zit is er voor een plant niets te halen. Toch lukt het sommige planten om in leven te blijven – ten koste van anderen. Vleesetende planten eten niet alleen insecten. Spannende verhalen van jonge wetenschapper Werner de Gier over gifbekers, tentakels, vallen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 14 april 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 10 maart 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 10 februari 2019 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Rapenburg 73 2311 GJ, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 52 77 249