Bestuurscultuur als emancipatiemachine In samenwerking met Huis Marseille en nai010 uitgevers

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Nederlandse overlegcultuur is iets wat we haten en liefhebben. Hoe Nederlands is het en wat zegt het over de nationale identiteit?
Taco Anema

De Nederlandse overlegcultuur is iets wat we haten en liefhebben. Onze poldercultuur, met zijn eindeloze streven naar consensus en compromis, is zowel succesvol als van een soms moedeloze matheid. Fotograaf Taco Anema ontdekte echter nog iets anders. Hij fotografeerde besturen, in de beste traditie van zeventiende eeuwse regentenportretten en schuttersstukken, en vond dat de Nederlandse bestuurscultuur veel meer culturele achtergronden in zich draagt en een ware emancipatiemachine blijkt voor nieuwkomers.

Dus hoe Nederlands is onze overlegcultuur en wat zegt deze eigenlijk over de nationale identiteit? Fotograaf Taco Anema toont zijn opmerkelijke beelden en vertelt wat hij aantrof in de bestuurskamers van het particulier initiatief. Antropoloog Caroline Hanken neemt het de Nederlandse identiteit onder de loep en traceert de historische lijn van die Nederlandse consensuscultuur tot in de zeventiende eeuw. En een prominente exponent van de Nederlandse bestuurscultuur verbindt de noodzaak tot besturen en particulier initiatief met de kernwaarden van de Nederlandse democratie.

Inschrijven

  • Voor deze lezing kunt u zich aanmelden via de website

Datum

donderdag 4 september 2014 van 20:00 tot 22:00

Organisatie