Berichten uit de bovenkamer Lezing door vier hersenexperts

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Met zo’n 85 miljard zenuwcellen en 100.000 kilometer aan bedrading is het menselijk brein het meest complexe orgaan in het ons bekende universum. Deze lezing schetst nieuwe inzichten in de relatie tussen hersenen en gedrag.

In de laatste paar decennia is ons inzicht in de stoffering van de bovenkamer aanzienlijk toegenomen. In deze lezing spreken vier hersenexperts over de link tussen ons brein en ons gedrag. De lezing gaat onder andere in op de vraag: waarom worden we moe van hard nadenken?

Over de sprekers

Roshan Cools is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en aan het Radboud UMC. Haar onderzoek richt zich op cognitieve controle: hoe beïnvloeden stoffen in de hersenen onze cognitieve controle en besluitvorming? Tijdens deze lezing spreekt zij over de motivatie van menselijk hersenwerk, en beantwoordt ze de vraag: waarom worden we moe van hard nadenken?

Als hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit buigt Floris de Lange zich over de vraag hoe ons brein ons in staat stelt om de wereld om ons heen waar te nemen. Het oplossen van deze puzzel vraagt om het bijeenbrengen van kennis uit onder meer psychologie, biologie, en wis- en natuurkunde. Hij spreekt tijdens deze lezing over ‘zien is geloven’.

Het onderzoek van Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Leiden, richt zich op de hersenontwikkeling van menselijke cognitie en het gedrag van kinderen en adolescenten. Ze focust zich vooral op de fundamentele veranderingen van hersenfuncties die gekoppeld zijn aan het kunnen anticiperen, produceren en evalueren van complexe keuzes in het dagelijks leven. Tijdens deze lezing spreekt zij over de risico’s en kansen in de adolescentie.

Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit, waar hij onderzoek doet naar de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. Hij kijkt naar de hersenen in actie: hoe regelen de hersenen de productie van taal, en het taalbegrip? Tijdens deze lezing vertelt hij waarom spiegelneuronen niet deugen.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 13 mei 2019 van 18:00 tot 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Theaterzaal OBA Oosterdok Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10