Beet! Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze tijdelijke tentoonstelling is een speurtocht naar verschillende, vaak verborgen betekenissen van vis. Vis is namelijk niet altijd wat het lijkt.

Bij Jan Steen is een opgehouden haring met twee uien bijvoorbeeld een humoristische verwijzing naar het mannelijk geslachtsdeel. Vis kan een erotische betekenis hebben, maar vis komt ook regelmatig voor in Bijbelse verhalen en is een belangrijk religieus symbool.

Deze tentoonstelling staat stil bij hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt. Van Bruegels De grote vissen eten de kleine tot Eschers Water en Lucht. Steeds weer hebben kunstenaars vissen uitgebeeld en als religieus, erotisch of satirisch symbool gebruikt. Bijbelse verhalen als de Wonderbare visvangst en Jonas in de walvis komen voorbij, maar ook de Hoekse en Kabeljauwse twisten, carnaval en vasten, en talloze spreekwoorden en spotprenten met vis.

De visvangst is lange tijd de belangrijkste economische activiteit van Dordrecht geweest en de collecties van het Dordrechts Museum vormen een basis voor de tentoonstelling. Daarnaast werken tal van vooraanstaande musea mee. Bruiklenen worden verkregen van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en vele andere musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk in combinatie met een geldig entreebewijs voor het Dordrechts Museum

Regulier € 15,-
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
CJP en studenten € 6,-
Museumkaart Gratis

Datum

zaterdag 29 juni 2019 t/m zondag 10 november 2019 van 8:00 tot 15:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Dordrechts Museum Museumstraat 40 3311 XP, Dordrecht Nederland

Contact

+31 (0)78 770 87 08