Beelden zonder weerga Boekpresentatie

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het boek 'Beelden zonder weerga' overziet de historische ontwikkelingen van de elektronenmicroscoop. Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt er een symposium plaats over de intrigerende beelden van het diepe heelal.

In 1986 won Ernst Ruska voor zijn uitvinding van de elektronenmicroscoop de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Dat was 55 jaar nadat hij het instrument in Berlijn had gebouwd. Beelden zonder weerga, van Dirk van Delft en Ton van Helvoort, volgt deze gedreven pionier die alles in het werk stelde om zijn droom te verwezenlijken en Siemens zover kreeg zijn ontwerp in productie te nemen.

Een tweede hoofdpersoon is Jan Bart Le Poole van de TU Delft. Zijn ingenieuze aanpassingen aan Ruska’s prototype betekenden de opmaat tot het wereldwijde succes van de elektronenmicroscopen die Philips vanaf 1949 op de markt bracht. De echte hoofdrol in Beelden zonder weerga is weggelegd voor het apparaat zelf.

Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt er een symposium plaats met wetenschapsjournalist Govert Schilling en Delftse hoogleraar elektronen-optica Pieter Kruit. Zij gaan onder de titel _Beelden zonder weerga in mega en nano’ in op de intrigerende beeldenpracht die het diepe heelal en de atomaire wereld het oog te bieden hebben.

Over de sprekers

Dirk van Delft is directeur van Rijksmuseum Boerhaave en bijzonder hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden.

Biochemicus Ton van Helvoort promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Maastricht op het twintigste-eeuwse debat over de aard van virussen.

Aanmelden

Voor deze lezing is aan melden verplicht via de website.

Datum

vrijdag 2 februari 2018 van 15:30 tot 17:00

Prijs

Gratis

Locatie

Lange St. Agnietenstraat 10 2312 WC, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 751 99 99