Bacteriofagen Science Café

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens dit Science Café leer je over Bacteriofagen. Wist je dat bacteriën een virus kunnen oplopen? Dit virus neemt de controle over door hun DNA te injecteren.

Bacteriofagen zijn overal, en het zijn er veel. Naar schatting zijn er op aarde meer bacteriofagen dan alle andere organismen samen. Hun unieke vermogen zich specifiek op bacteriën te richten werd al in de jaren dertig in de Sovjet-Unie onderzocht. Tegenwoordig, met de gevaarlijke toename van resistentie tegen antibiotica, kijken onderzoekers opnieuw naar bacteriofagen als een effectieve manier om infectieziekten te behandelen of de voedselveiligheid te verhogen.

Daarnaast kunnen bacteriofagen ook worden gebruikt om eiwit-coderend DNA in bacteriën te injecteren en deze zo aan te zetten tot het maken van bijvoorbeeld insuline. Hoe werken deze bacteriofagen precies, wat zijn de gevaren en problemen van hun toepassingen en hoe beïnvloeden ze op dit moment het dagelijks leven?

Over de sprekers

Bas Dutilh (UU en Radboudumc) zal zijn theoretische en computationele werk aan bacteriofagen bespreken en de rol van bacteriofagen in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld in het spijsverteringskanaal.

Stan Brouns (TU Delft en WUR) vertelt over zijn onderzoek aan interacties tussen microben en bacteriofagen en geeft daarnaast ook inzicht in de mogelijkheden bacteriofagen voor biotechnologische toepassingen te gebruiken. De avond zal worden begeleid door de atmosferische jazz van het Doppler Trio van het ArtEZ Conservatorium.

De moderator van de avond is Maïté Tjon A Hie

Datum

maandag 11 februari 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact