Autisme Centraal te gast in ARhus Negendelige lezingenreeks

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Autisme Centraal, het Vlaams expertisecentrum over autisme, organiseert acht avondlezingen over autismespectrum stoornissen in ARhus. Acht experts belichten ieder een kant van autisme en proberen hiermee wijdverspreide vooroordelen door te prikken.

Autisme: deelnemen aan sport – Delphine Callewaert Maandag 28 november Vlaanderen heeft een uitgebreid sociaal-cultureel aanbod: iedereen kan proeven van cultuur, cursussen, sport en festivals. Maar hoe toegankelijk is dit voor personen met autisme? En wat kun je als ouder, familie of vrijwilliger doen om de drempel te verlagen voor mensen met autisme? Delphine Callewaert geeft je tips voor een autismevriendelijke sociaal-culturele wereld en zij stelt je graag voor aan het eigen aanbod aan activiteiten van Autisme Centraal. Wie weet kriebelt het ook bij jou om vrijwilliger te worden voor mensen met autisme?

Feiten en fabels over autisme -Veerle Vantorre Woensdag 21 december Heel wat fabels over autisme doen de ronde. Zo zouden mensen met autisme altijd hetzelfde willen eten, nooit oogcontact maken en heel erg ordelijk zijn. Tijdens deze vorming tracht Veerle Vantorre de hardnekkige misverstanden over autisme de wereld uit te helpen door deze ‘typische’ gedragingen te kaderen.

Autisme: een extreme vorm van mannelijk denken? – Steven Degrieck\ Maandag 30 januari Mensen met autisme hebben moeilijkheden met communicatie en sociale interactie en zijn vaak rigide in hun denken en doen. Mannen ‘hebben dat ook’ denk je nu. Zijn alle mannen dan een beetje autistisch? Of is autisme een extreme vorm van mannelijk denken? Steven Degrieck licht een tipje van de sluier op. Sterk aanbevolen voor man en vrouw!

Autisme: wat nu? – Ilse Aerts Donderdag 09 maart De term autisme roept veel verschillende beelden op. Mensen met autisme zien er onderling even verschillend uit. Ze kunnen zich net zo verschillend gedragen als mensen zonder autisme dat doen. En toch hebben ze allemaal een ding gemeenschappelijk: ze denken op een andere manier dan de gemiddelde mens. Dat verschil staat niet op hun gezicht te lezen. Daarom hebben ‘gewone’ mensen én mensen met autisme het vaak zo moeilijk om elkaar te begrijpen. Zij leven letterlijk in twee verschillende werelden. Deze avond ga je met Ilse Aerts op verkenning in de leefwereld van mensen met autisme en maak je kennis met autismespectrum stoornissen.

Autisme en humor – Peter Vermeulen Maandag 27 maart Peter Vermeulen gaat deze avond in op het autistische in humor en het humoristische in autisme. Wat is er grappig aan een ernstige handicap als autisme? En mag je daar wel om lachen? Wat is er eigenlijk autistisch aan humor? Hebben mensen met autisme humor en begrijpen ze humor? Vermeulen verkent op humoristische wijze de raakvlakken van twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden.

Autisme in de literatuur – Chris Lauwers Donderdag 20 april Dat er ontzettend veel vakliteratuur over autisme bestaat is niet vreemd. Ook getuigenissen van ouders, partners en personen met autisme ken je. Maar hoe kijkt de auteur van fictie tegen autisme aan? Zijn ‘auti-personages’ in de gewone literatuur fictieve personen of ging de auteur toch te rade bij personen met autisme uit zijn omgeving? Geven deze beschreven portretten een realistisch beeld van autisme weer of creëren ze eerder misverstanden? Tijdens deze avond komt zowel fictie als non-fictie uitgebreid aan bod.

Autisme en waarneming – Annemie Mertens Dinsdag 16 mei Waarnemen: je doet het continu en zonder inspanning. Kijken, horen, proeven, voelen: het gaat vanzelf. Jouw zintuigen verschaffen jou toegang tot de wereld. Maar wat als je waarneming niet werkt zoals bij de meeste mensen? Wat als je enkel ziet wat je ziet en enkel hoort wat je hoort? Mensen met autisme nemen de wereld heel anders waar dan mensen zonder autisme. Letterlijk, direct, objectief en verbrokkeld.

Autisme en talenten – Sylvie Carette Maandag 26 juni Eilandjes van intelligentie, piekvaardigheden, spectaculaire kennis. De media verbazen zich vaak over de uitzonderlijke vaardigheden die mensen met autismespectrum stoornissen kunnen hebben. Hebben alle mensen met autisme dergelijke vaardigheden? Helpt het hen vooruit in hun dagelijks leven? En hoe kun je dit begrijpen vanuit hun andere manier van denken?

Prijs

Deze lezingen kosten €6,- per lezing, inclusief blocnote voor aantekeningen.

Datum

maandag 26 juni 2017 vanaf 20:00
dinsdag 16 mei 2017 vanaf 20:00
donderdag 20 april 2017 vanaf 20:00
maandag 27 maart 2017 vanaf 20:00
donderdag 9 maart 2017 vanaf 20:00
maandag 30 januari 2017 vanaf 20:00
woensdag 21 december 2016 vanaf 20:00
maandag 28 november 2016 vanaf 20:00
Toon alle data

Prijs

€ 6,00

Locatie

ARhus De Munt 8 8800, Roeselare België

Contact

+32 (0)51 69 18 00