AsiBot Lezing door Folgert Karsdorp

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Kunnen robots literatuur schrijven? Deze vraag vormde het uitgangspunt van het experiment dat Folgert Karsdorp uitvoerde. Hij liet Ronald Giphart samen met een robot een verhaal schrijven. In deze lezing bespreekt Karsdorp dit experiment.

Is een computer in staat om een verhaal te schrijven? Die vraag kreeg Folgert Karsdorp deze zomer van het CPNB. Zover is de technologie nog lang niet. Een lopende tekst kan hij nog wel genereren, maar een coherent geheel wordt het niet. Maar toen kreeg Karsdorp een idee: zou het niet leuk zijn om een Nederlandse schrijver een interactie aan te laten gaan met een computer?

Inmiddels is het experiment een feit: AsiBot, de literaire robot die Karsdorp met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ontwikkelde, heeft een verhaal geschreven met bestsellerauteur Ronald Giphart. Tijdens deze lezing vertelt Folgert Karsdorp meer over de werking van de robot en de techniek die erachter schuilgaat. En wat vond Giphart ervan om een verhaal met een robot te schrijven?

Over de spreker

Folgert Karsdorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut, Amsterdam. Zijn werk is interdisciplinair en maakt gebruik van computationele methodes bij het bestuderen van geesteswetenschappelijke vraagstukken. Karsdorp heeft een sterk interesse in het ontwikkelen van computationele methodes voor tekstanalyse in de context van etnologie, muziek, literatuur en culturele verandering.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 20 november 2017 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie