Arts & Ecology Lezingen

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe kunnen de kunsten en het kunstonderzoek bijdragen aan wereldwijde vraagstukken op het gebied van ecologische veranderingen en natuurrampen? Deze avond belichten de sprekers voorbeelden over de consequenties van het gebruik van grondstoffen

Wat kan de wetenschap leren van de kunst? Maar ook andersom: wat kan de kunst leren van de wetenschap? De avond geven verschillende professionals voorbeelden van de verschillende manieren waarop het gebruik van grondstoffen (zoals olie of hout) culturele, politieke en sociale consequenties heeft.

Over de sprekers

Adam Nocek is universitair docent techniekfilosofie en science and technology studies aan de Arizona State University. Vanavond gaat hij in op de noodzaak van onderzoek naar de materialiteit van de hedendaagse mediacultuur.

Kunsthistorica Katja Kwastek van de Vrije Universiteit Amsterdam zal met kunstenaar Isabelle Andriessen in gesprek gaan over de betekenis van haar ‘zombiesculpturen’, waarmee zij onderzoekt hoe niet-levend materiaal tot leven kan worden gebracht. Andriessen is als beeldend kunstenaar verbonden aan de Rijksakademie in Amsterdam.

Vervolgens presenteren een team van onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers een nieuw onderzoeksproject: Re-Source. Daarin onderzoeken ze het hergebruik van restmateriaal en afval in steden. Ze proberen met nieuwe ontwerpstrategieën nieuwe gebruikers te vinden voor dat hergebruik. Dit team bestaat onder andere uit Ginette Verstraete, hoogleraar Comparative Arts and Media aan de Vrije Universiteit Amsterdam, kunstenaar en onderzoeker Joost Adriaanse en Ester van de Wiel, ontwerper, onderzoeker en curator bij onder meer Design Academy Eindhoven en de Willem de Kooning Akademie Rotterdam.

Moderator deze avond is Patricia Pisters, hoogleraar filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Voertaal

De voertaal van deze activiteit is Engels.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website.

Datum

donderdag 19 april 2018 van 20:30 tot 22:30

Prijs

Gratis

Locatie

Literair Theater Perdu Kloveniersburgwal 86 1012CZ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10