Architectuur, Innovatie, Rotterdam Innovatiefestival

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Innovatiefestival over innovatie en een duurzame leefomgeving, met lezingen, workshops en een afsluitende borrel.
Inside Outside

Experiment en vernieuwing kenmerkt de Rotterdamse architectuur. Door een speciaal door AIR georganiseerd programma, worden veelbelovende nieuwe ideeën gevierd. Ontmoetingen tussen ondernemende vernieuwers en de talenten van morgen. Wat zijn de uitdagingen op de weg van goed idee naar een succesvolle innovatie? En hoe versnellen we ontwikkelingen op het snijvlak van ontwerp en technologie voor een duurzame leefomgeving?

Het programma start met een lezing van een ‘guest innovator’. Aan de hand van een inspirerende praktijk leren bezoekers hoe het proces van eerste ideevorming naar productinnovatie wordt aangepakt. De ‘randen’ van het werkveld van de architectuur worden daarvoor opgezocht. Na deze inspirerende start gaat het publiek uiteen in drie ‘break-out’ sessies, op zoek naar werkvelden waarin vernieuwing versneld wordt. Na een centrale terugkoppeling op deze sessies, zal een borrel de afsluiting van de dag zijn. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship biedt een prachtig uitzicht op Merwe-Vierhavens, hét innovatiecluster van Rotterdam.

Programma

14:15 – 15:00 uur Lezing Guest innovator Petra Blaisse Van goed idee naar productinnovatie, leren van energie opwekkende textiel door Inside Outside

Gordijnen houden het zonlicht buiten. Maar kunnen we textiel ook gebruiken om deze energie te vangen? Het veelzijdige ontwerpbureau Inside Outside onderzoekt dit veelbelovende idee. Zij werken hiervoor samen met het Tilburgse TextielLab en Solar Fiber uit Amsterdam en testten hun eerste resultaten in het Midden-Oosten. Petra Blaisse, eigenaar van Inside Outside, spreekt over inspiratie aan de randen van haar eigen vakgebied, over het innovatieproces en over de uitdagingen die ermee gepaard gaan.

15:30 – 17:00 uur Break-out sessies Drie innovatieve praktijken, leren van nieuwe concepten, technologieën en typologieën

A. Tech & Type Hoe werken technologie en architectuur op elkaar in? Vier bijzondere samenwerkingen komen ons inspireren en ook van elkaar leren. Elk afzonderlijk dragen zij bij aan een duurzame, gezonde en inspirerende leefomgeving. Zien we over enkele jaren geheel nieuwe gebouwtypen verschijnen? Of blijft groene technologie slim verborgen achter ons vertrouwde gevelbeelden? En wat is ervoor nodig om kansen voor doorontwikkeling van veelbelovende ideeën te versnellen?

B. Leren van het Timmerhuis Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Timmerhuis. Een nieuw thuis voor Rotterdamse binnenstadsbewoners. Architectenbureau OMA en vastgoedbedrijf Heijmans hebben samengewerkt aan een flexibel gebouw, voorzien van royale woonruimte met zicht op de stad. Met autoproducent BMW is een uniek ‘car-sharing’ concept ontwikkeld rond de elektrische stadsauto BMW-i. Aan de andere kant van de Maas is de bouwstart van de Fenixloodsen aanstaande. Toekomstige bewoners kunnen zelf in grote mate invloed uitoefenen op de opzet en inrichting van dit robuuste woon- en werkgebouw. Wat leren we van deze ontwikkelingen voor het binnenstedelijke wonen van de toekomst? Hoe ziet de woningplattegrond van de toekomst er uit? Wat leren we van de samenwerking met BMW voor de ontwikkeling van serviceconcepten in de ‘sharing-economy’? Een gesprek over een duurzame en compacte woonstad.

C. Renovatie van de grote getallen Energiezuinig, snel en met zo laag mogelijke kosten. Dat lijkt de meest kansrijke manier om grote getallen naoorlogse woningen te renoveren. Hoe kunnen we deze opgave vernieuwen met oog voor kwaliteit en voor de wensen van individuele bewoners? Wat kunnen we leren van industriële productontwikkeling? Lukt het ons om echt zonder energieverspilling te wonen? En hoe kunnen architecten hun bijdrage aan deze opgave vernieuwen? Op zoek naar innovatie in een op het eerste oog misschien traditioneel werkveld.

17:00 – 17:30 uur Reflectie Hoe ontwerpen en bouwen we op een innovatieve manier aan de stad? Reflecties naar aanleiding van de break-out sessies

17:30 – 19:00 uur Borrel

Aanmelden

Voor dit innovatiefestival is aanmelden verplicht via de website.

Bouwen als de Kolonisten van Catan

Benieuwd geworden de ontwerpen die deze avond in de spotlight zullen staan? Kennislink-redacteur Robert Visscher heeft er twee uitgelicht in het artikel Bouwen als de Kolonisten van Catan.

Datum

vrijdag 5 juni 2015 van 13:00 tot 19:00

Organisatie