Antibiotica: slachtoffer van succes Wetenschapscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De euforie was groot toen antibiotica een geweldig succes bleken.Ook vandaag de dag is antibiotica nog altijd één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen, maar het gevaar van resistentie ligt op de loer. Wat doet de wetenschap hiermee?

Deze antibioticaresistentie problematiek wordt steeds groter en maakt antibiotica, die vroeger uitstekend werkten, met een alarmerende snelheid compleet nutteloos. Een antibioticabehandeling wordt dus steeds minder doeltreffend: er moeten hogere dosissen gebruikt worden of er moet uitgekeken worden naar andere medicatie. Het slechte nieuws is dat deze bacteriële resistentie nog efficiënter is dan we al dachten. Het bekendste voorbeeld is de ziekenhuisbacterie, die weerstand biedt tegen bijna alle antibiotica. Antibioticaresistentie kan bovendien variëren van plek tot plek, en zelfs binnen één patiënt.

Wetenschapscafé Gent

Vandaag sterven er wereldwijd jaarlijks ongeveer 700.000 mensen aan een onbehandelbare infectie. Als een doorbraak uitblijft, zullen dat er tegen 2050 10 miljoen per jaar zijn. Worden we teruggekatapulteerd naar pre-antibiotica tijden waarin alledaagse ziektes moeilijk te behandelen zijn en zelfs tot de dood kunnen leiden?

Over de sprekers

Jeroen Dewulf studeerde in 1998 af als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. In 2002 behaalde hij zijn doctoraat in de Diergeneeskundige Wetenschappen getiteld, epidemiologie en controle van klassieke varkenspest. In datzelfde jaar behaalde hij eveneens een ‘Master of Science in de veterinaire epidemiologie en economie’ aan de Universiteit Utrecht (Cum Laude). Hij is momenteel hoogleraar in de Veterinaire Epidemiologie in de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Zijn voornaamste onderzoeksthema’s zijn gerelateerd aan de preventie van dierziekten met een focus op bioveiligheidsmaatregelen en anderzijds aan dier gerelateerde aspecten die een invloed kunnen hebben op de volksgezondheid zoals antibioticum gebruik en resistentie en zoönotische aandoeningen bij dieren. Jeroen Dewulf is de oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van het AMCRA en verantwoordelijke uitgever van het jaarlijkse BelVetSac rapport over de consumptie van antimicrobiële middelen bij dieren in België. Hij is ook de auteur van het boek 8 mythes over antibioticumresistentie ontkracht en biosecurity in animal production and veterinary medicine.

Tom Coenye is professor Microbiologie aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 2006 leidt hij het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie (LPM). Het onderzoek in het LPM spitst zich toe op verschillende aspecten van antimicrobiële therapie, waarbij voornamelijk aandacht besteed wordt aan antibioticumtolerantie in biofilms en de rol van gastheer-pathogeen interacties in biofilm resistentie. Daarnaast wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar innovatieve benaderingen om moeilijk-te-behandelen infecties te bestrijden. Prof. Coenye doceert verschillende vakken mbt microbiologie en antibiotica aan bachelor en master studenten farmaceutische wetenschappen.

Datum

dinsdag 12 februari 2019 vanaf 18:45

Prijs

Gratis

Locatie

Eetcafé Toreke Vlotstraat 22 9000, Gent België