Anatomiekamer Vaste tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In de vaste tentoonstelling De Anatomiekamer zijn ongeveer 50 preparaten op sterk water, een aantal skeletten en de eerste atlas van het menselijk lichaam van Vesalius uit 1555 te zien.

In de Anatomiekamer zie je unieke preparaten uit de 18e eeuwse collecties van Pieter de Riemer en Petrus Camper. Delen van het menselijk lichaam werden op sterk water gezet als onderwijsmateriaal, zoals een hart, nier of een doorsnede van een bot.

Zo is er bijvoorbeeld een door Pieter de Riemer geprepareerde darm te zien, waarvan de met kwik ingespoten lymfevaten zilverkleurig oplichten. Ook bevat de collectie een volgroeide foetus in de baarmoeder, waarbij ook het geboortekanaal te zien is en misgeboorten, waaronder enkele Siamese tweelingen en een cycloop.

Een romp is door Jan Willem van Wijhe in het begin van de 20ste eeuw eerst ingevroren, daarna doorgezaagd en als dwarsdoorsnede op sterk water gezet. Het toont de botten, organen en het weefsel in dit deel van het menselijk lichaam als een topgrafische kaart. De zwarte long laat zien hoe een long van een mijnwerker of langdurige tabakroker er uit ziet.

In 1615 werd de eerste anatomische les in Groningen gehouden. Later werd er ook een anatomisch theater gebouwd, waarbij belangstellenden plaats konden nemen op een ronde tribune. De opstelling in de anatomiekamer verwijst naar de ronde tribune van het oude anatomisch theater.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zondag 13:00 – 17:00 uur

Datum

woensdag 1 juli 2015 t/m zondag 15 juli 2018 van 13:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Locatie

Oude Kijk in 't Jatstraat 7a 9712 EA, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 50 83