Als één blok achter TTIP Project Europa #2

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Voorstanders zien TTIP als een economische NAVO: door de VS via TTIP aan Europa te verbinden worden de Europese handelsbelangen óók die van Washington. Maar wat zijn de gevolgen van TTIP voor ons?
Small

In de berichtgeving rondom TTIP, het aangekondigde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, worden de pijlen vooral gericht op de beruchte Amerikaanse chloorkip. Maar de implicaties van TTIP kunnen veel fundamenteler zijn. Raakt het handelsverdrag bijvoorbeeld aan de bevoegdheden van overheden om de markt te kunnen reguleren? De angst is dat nieuwe wetgeving mede door het bedrijfsleven zelf wordt getoetst op belemmeringen voor de handel.

Wie krijgt het straks voor het zeggen in de nieuwe interne markt van de VS en de EU? Het bedrijfsleven of democratisch gekozen overheden? Is een economische NAVO goed voor de B.V. Nederland of niet?

In De Balie onderzoekt presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) de implicaties van TTIP. Wat hebben we in Nederland liever: een chloorkip in de keuken of een Rus in de achtertuin? En is het geopolitieke argument wel valide? Wat betekent TTIP voor onze Europese, nationale en lokale bevoegdheden en ons handelsbeleid? In een gesprek met Europarlementariërs, economen en andere belanghebbenden kijken we op een andere manier naar het grootste vrijhandelsverdrag in de Europese geschiedenis.

Project Europa In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen.

Met op 3 september Fort Europa, op 2 november Een vuist tegen Poetin? en op 22 december Gidsland Nederland.

Aanmelden

Aanmelden voor dit debat is verplicht via de website.

Datum

zondag 11 oktober 2015 vanaf 20:00

Organisatie