ALMA: een nieuwe kijk op het heelal Symposium over de Atacama Large Millimeter Array

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Al vanaf de eerste keer dat ALMA op het heelal gericht kon worden, overtreft deze telescoop alle verwachtingen. In dit symposium leer je alles over de Nederlandse bijdrage aan het project en de wetenschappelijke resultaten.

De Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) is gebouwd op een Chileense hoogvlakte zo’n vijf kilometer boven zeeniveau en ligt in een gortdroge woestijn. Het project wordt overspoeld met onderzoeksvoorstellen van astronomen: veel meer dan mogelijk is. Dat komt onder andere omdat de hoge resolutie van de ALMA zorgt voor nieuwe waarnemingen op basis waarvan veel bestaande veronderstellingen moeten worden bijgesteld.

Zo ziet ALMA bijvoorbeeld dat planeetvorming al start voordat een ster volgroeid is. Verder werpt ALMA nieuw licht op stervorming en de ontwikkeling van sterrenstelsels, dit naast vele andere fenomenen die zich in het heelal voordoen en tot nu toe al met ALMA bekeken zijn of nog bekeken gaan worden.

Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan ALMA als project; de detectie van submm straling met detectoren die in Groningen voor ALMA ontwikkeld en gebouwd zijn; en wetenschappelijke resultaten van ALMA, in het bijzonder op het vlak van stervorming en sterrenstelsels.

Over de sprekers

Ir. J. Adema (NOVA) over ALMA als project
Dr. R. Hesper (NOVA) over detectie submm straling met ALMA
Prof. dr. F. van der Tak (Kapteyn Instituut Groningen) over stervorming en ALMA
Prof. dr. P. van der Werf (Sterrenwacht Leiden) over sterrenstelsels en ALMA
Niek de Kort Sterren- en weerkundige, dagvoorzitter

Prijs

Aanmelden t/m 28 februari € 18,-
Aanmelden t/m 18 maart € 24,-
Aanmelden vanaf 19 maart € 25,-

Aanmelden

Aanmelden kan via de website

Datum

zaterdag 23 maart 2019 van 12:15 tot 17:00

Prijs

€ 18,00

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen Nederland