Alles draait om informatie Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Alles draait om informatie: wie heeft het, wie controleert het; wie verzamelt, verkoopt, verzint of lekt het? MU zoomt in op de moderne informatie-gerelateerde mythes die voor onze ogen uiteenvallen in twee tijdelijke tentoonstellingen.

Biotechnologie, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things bepalen nu, op dit moment, het verloop van de 21ste eeuw. MU zoomt hierop in met twee solotentoonstellingen als parallelle werelden van kritische reflectie van kunstenaars Zach Blas en Heather Dewey-Hagborg.

De twee tentoonstellingen in MU leiden tot lastige vragen. Wat maakt je tot wie je bent bijvoorbeeld; wie bepaalt je identiteit? Heeft de samenleving überhaupt een kans tegenover een biljoenenindustrie die informatie oogst en verkoopt, en regeringen die liefst iedereen volgen om (mogelijke) criminelen, terroristen of politieke tegenstanders op te sporen? Als bedrijven en overheden de rekenkracht en de algoritmes hebben om de informatie van miljarden mensen te verwerken; als kunstmatige intelligentie koopgedrag en potentiele bedreiging voor de samenleving voorspelt, wat moet je dan nog?

Photo detail
Heather Dewey-Hagborg – Genomic Intimacy via MU

The Objectivist Drug Party

Hoe moet het verder met het internet? Waar gaat het heen met kunstmatige intelligentie? Deze dringende vragen worden radicaal queer benaderd door Zach Blas.

De korte film Jubilee 2033 die centraal staat in Blas’ veelgeprezen Contra-Internet project introduceert schrijfster Ayn Rand, heldin van techmiljardairs en neoliberalen, die haar bewonderaars Alan Greenspan en Joan Mitchell voorleest uit haar boek Atlas Shrugged. Het is 1955. Benieuwd naar de impact van Rands denkbeelden nemen de drie LSD waarna ze een visioen krijgen van de wereld in 2033, als het internet eindelijk is bezweken en dood en verderf heersen in Silicon Valley.

In im here to learn so :)))))) brengt de kunstenaar in samenwerking met Jemima Wyman Tay weer tot leven. Tay was Microsofts zelflerende chatbot met de identiteit van een negentienjarige vrouw die in 2016 van Twitter werd gehaald omdat ze na een paar uur menselijke interactie veranderd was in een homofobe, vrouwenhatende racist die trouw zwoer aan Adolf Hitler. In een psychedelische datawereld verschijnt Tay als een 3D avatar die peinst over patroonherkenning en playbackt voor haar ongeleefde leven.

Genomic Intimacy – Heather Dewey-Hagborg

Welke invloed heeft biotechnologie op ons leven? Heeft ons DNA het laatste woord? Deze essentiële vragen worden gedramatiseerd en gepolitiseerd door Heather Dewey-Hagborg.

De vierkanaals video-installatie T3511 gaat over een biohacker die speeksel van een onbekende donor gebruikt om het DNA te analyseren en nieuwe cellen te kweken. In steeds intiemere berichten aan de donor bekent ze haar obsessie en legt ze uit hoe ze aan haar informatie komt. Het werk, een gezamenlijk project met kunstenaar en filmmaker Toshiaki Ozawa, neemt je mee naar een wereld waarin DNA sequencing, biobanken en commercieel gebruik van menselijk biologisch materiaal doodnormaal zijn.

Dewey-Hagborgs andere installatie, Probably Chelsea, laat juist zien hoe verschillend DNA geïnterpreteerd kan worden. Chelsea is Chelsea Manning, de Amerikaanse klokkenluider die zeven jaar vastzat voor het openbaren van informatie over burgerslachtoffers en marteling in de oorlogen in Afghanistan en Irak. Na de veroordeling en haar aangekondigde geslachtsverandering hield de gevangenis alle beelden van Chelsea tegen tot ze vrijkwam in mei 2017. Dewey-Hagborg wist echter dertig 3D-geprinte portretten van Chelsea te maken, op basis van haar DNA, om haar tijdens haar detentie toch een gezicht te geven, of eigenlijk een hele serie mogelijke gezichten.

Prijs

Regulier € 5,-
Kinderen t/m 17 jaar Gratis
Studenten € 3,-
Studenten Sint Lucas, Design Academy Eindhoven en Fontys
Op vertoon van studentenkaart
Gratis

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10:00 – 18:00 uur
Zaterdag 11:00 – 17:00 uur
Zondag 13:00 – 17:00 uur

Datum

vrijdag 11 mei 2018 t/m zondag 8 juli 2018 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Torenallee 40-06 5617 BD, Eindhoven Nederland

Contact

+31 (0)4 02 96 16 63

Organisatie