Alle wetenschappers verzamelen Kindercolleges voorjaar 2018

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Universiteitsmuseum Utrecht leer je hoe het binnenste van een koe er uit ziet, hoe aardplaten verschuiven en waarom mensen zo graag chips en chocolade eten.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Hoe ziet het binnenste van een koe eruit?
4 maart 2018
Koeien zijn echte grazers en eten wel 140 kilo gras per dag. Op het moment dat de koe zijn maaltijd doorslikt begint het aan een lange reis door de vier magen. Om aankomende dierenartsen te leren hoe dit verteren precies werkt bij koeien, is bij een aantal dieren een soort dop in hun buik geplaatst. Met een zogenaamde pensfistel neem je letterlijk een kijkje in de buik van de koe. Dr. Hilde Aardema weet er alles van en er is een speciale live-verbinding met de kliniek Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde waar pensfistelkoeien op stal staan.

Hoe ziet het midden van de aarde eruit?
8 april 2018
Ga samen met aardwetenschapper Arwen Deuss op reis naar het middelpunt van de aarde. Helaas kun je geen gat boren tot 6000 km diepte maar hoe kom je er dan achter hoe het binnenste van de aarde eruit ziet? Gelukkig zijn er aardbevingen. Na een grote aardbeving gaat de hele aarde trillen en klinken als een kerkklok. Eigenlijk wordt de aarde dan een muziekinstrument. Door de ‘tonen’ van de aarde te bestuderen, en door te kijken naar hoe ‘vals’ de aarde klinkt kun je ontdekken wat er binnenin de aarde zit.

Hielden Romeinen van spruitjes?
9 mei 2018
Wat aten de Romeinen het liefst? Gingen Romeinse kinderen ook naar school? Wat voor spelletjes speelden ze? Droegen jongens en meisjes broeken? In wat voor huizen woonden ze? Hadden de Romeinen ook sporthelden, net als Dafne Schippers of Epke Zonderland? In dit college ga je samen met historica Saskia Stevens onderzoeken hoe het dagelijks leven er in de Romeinse tijd uit zag.

Hoe kun je gezonder snacken?
3 juni 2018
In dit werkcollege ga ja onderzoeken wat je zelf kunt doen om gezonder te eten. Vaak wil je wel gezond eten maar is het knap lastig om chips en chocola te laten staan. Dat is logisch want chips en chocola zien er veel lekkerder uit dan appels en wortels. De kunst is om snacks te maken die net zo lekker zijn als chips en chocola, maar toch gezond zijn. Tijdens dit college van prof. Denise de Ridder ga je samen aan de slag om zo’n gezonde lekkere snack te ontwerpen. Bedenk slimme manieren om de bitterballen en de koekjes te laten staan.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 3 juni 2018 vanaf 11:00
woensdag 9 mei 2018 vanaf 11:00
zondag 8 april 2018 vanaf 11:00
zondag 4 maart 2018 vanaf 11:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Universiteitsmuseum in de Universiteitsbibliotheek Uithof Heidelberglaan 3 3584CS, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 87 25