Alle nieuwsgierigen verzamelen Kindercolleges

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Universiteitsmuseum Utrecht leer je hoe je stoffen kunt testen zonder proefdieren, waarom slapen belangrijk voor je is en hoe je de relatie met je broer of zus overleeft.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Waarom is slapen belangrijk?
10 maart 2019
Wat gebeurt er precies in jouw hersenen tijdens je slaap? Waarom slapen alle dieren en kun je sneller beter worden van de griep als je goed slaapt? Wat is de invloed van slaap op jouw leerprestaties op school? En waarom kan je niet goed slapen als je teveel cola drinkt? Je hoort het tijdens het minicollege van kinderarts en slaaponderzoeker Jeroen Dudink.

Kun je stoffen testen zonder proefdieren?
14 april 2019
Alle stoffen die mensen maken, zoals medicijnen, plastic van je speelgoed en schoonmaakmiddelen, moeten worden getest op dieren. Dat kan anders! Ga samen met neurowetenschapper Victoria de Leeuw op stap in de wonderenwereld van cellen. Ontdek wat je kunt maken van hele jonge cellen om de schadelijkheid van stoffen te gebruiken, zonder het gebruik van proefdieren.

Hoef overleef ik de relatie met mijn broer of zus?
19 mei 2019
De relatie met je broer of zus is heel vanzelfsprekend maar tegelijkertijd ook uniek. Met niemand maak je zoveel mee in je leven en met niemand maak je zoveel ruzie én lol. Ontdek samen met onderzoeker Kirsten Buist wat er zo bijzonder is aan de relatie met je broer of zus, wanneer deze nuttig is en wanneer je er juist last van kunt hebben. (Extra leuk als je met je broer of zus naar dit college gaat!)

Waarom worden machines niet intelligenter dan mensen?
16 juni 2019
Technologie ontwikkelt zich razendsnel en uitvinders bedenken steeds slimmere machines. Nemen die machines straks de wereld over? Collectieve intelligentie wetenschapper Chide Groenouwe neemt je mee in de mogelijkheden en onmogelijkheden van artificial intelligence (AI) en van het menselijk brein, en legt uit waarom hij AI eigenlijk IA vindt…

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 16 juni 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 19 mei 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 14 april 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange Nieuwstraat 106 3512 PN, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 80 08