Aldus sprak Zarathoestra Studiedagen over Nietzsche

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze tweedelige cursus bespreekt Nietzsches werk 'Aldus sprak Zarathoestra' in de context van zijn bredere oeuvre. Ook voor de relevantie van dit werk voor hedendaagse maatschappelijke en technologische ontwikkelingen is aandacht.

Nietzsche noemde Aldus sprak Zarathoestra het grootste geschenk ooit aan de mensheid gegeven. Erkenning voor dat geschenk heeft Nietzsche zelf nooit gekregen. Echter, meer dan honderd jaar later is de invloed van dit meesterwerk nauwelijks te overschatten. Het heeft diepe sporen achtergelaten in de literatuur, kunst en filosofie.

Het is ook een “ongemakkelijk boek”. Ongemakkelijk niet alleen vanwege zijn invloed op het nazisme, maar ook omdat het aan elke karakterisering lijkt te ontsnappen; er lijken soms net zo veel interpretaties als interpreten te bestaan van de Übermensch, de wil tot macht, en de eeuwige wederkeer, begrippen die in Aldus sprak Zarathoestra de revue passeren. Ongemakkelijk ook omdat het boek ons vaak pijnlijk confronteert met onszelf en met opvattingen, motieven en neigingen in onszelf en onze cultuur die we liever niet willen zien.

Over de docenten

Prof. dr. Ciano Aydin heeft filosofie en pedagogiek gestudeerd en is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een proefschrift getiteld Zijn en Worden: Nietzsches Omduiding van het Substantiebegrip. Ciano is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT) en Thomas More is hoogleraar aan de TU Delft. Aan de UT is hij tevens hoofd van de vakgroep filosofie en vice-decaan van de faculteit Behavioural, Management and Social sciences (BMS). Techniekfilosofie is Ciano’s vakgebied. Zijn onderzoek richt zich op technologie die ingrijpt op de menselijke existentie.

Aanmelden

Aanmelden voor deze studiedagen is verplicht via de website

Datum

donderdag 4 juli 2019 van 8:30 tot 14:30
woensdag 3 juli 2019 van 8:30 tot 14:30

Prijs

€ 225,00

Locatie

Erasmusplein 1 6525 HT, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 30 83

Organisatie