Afstanden binnen het heelal Lezing door Rob van der Berg

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing geeft Rob van der Berg, directeur van Space Expo, inzicht in de wereld van afstanden, maten en gewichten in het heelal.

Alles wat we weten over het heelal, sterren, nevels en sterrenstelsels en vrijwel alle planeten, weten we door er alleen maar naar te kijken. In verschillende golflengtes weliswaar, dus naast zichtbaar licht “kijken” we ook in andere golflengtes, zoals radiostraling en UV licht. En door te kijken, te meten en rekenen is het nu bekend hoe afstanden van planeten, sterren en sterrenstelsels bepaald kunnen worden. Is bekend hoe groot en zwaar en ster is, en weten we wat de samenstelling en de temperatuur van een ster is.

via Volkssterrenwacht Orion

Maar zelfs door de grootste telescopen blijven sterren dimensieloze lichtgevende stippen – op een paar uitzonderingen na- , dus wat voor trukendoos hebben sterrenkundigen om deze vragen te beantwoorden? Na deze presentatie wordt dat duidelijk. Een inkijkje in de historie van de astronomie laat zien wat we al eeuwen lang weten. Zo konden we in de 17e eeuw al de afstand berekenen tussen de planeten en de zon.

Prijs

Regulier
Leden

Aanmelden

Voor deze lezing is van te voren aanmelden verplicht via e-mail .

Datum

woensdag 15 mei 2019 vanaf 18:00

Prijs

€ 6,00

Locatie

Streekbospaviljoen, 1e verdieping Veilingweg 21B 1611 BN, Bovenkarspel Nederland

Contact

+31 (0)6 48 85 04 45