Adaptatie: alive and kicking Science Café

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In dit Science Café delen ontwikkelingspsycholoog Willem Frankenhuis en evolutionair bioloog Daniel Rozen kun kennis op het gebied van adaptieve systemen. Hoe werkt adaptatie en hoe evolueert de mens?

Het vermogen om ons aan te passen aan alledaagse veranderingen is een fundamentele vaardigheid, een kernkenmerk van alles wat leeft. Hoe werkt adaptatie, hoe evolueert de mens, hoe vindt evolutie de kritische balans tussen geërfde competenties en plasticiteit om tot de beste overlevingsstrategieën te komen? De kunst van het samenspel tussen het determinisme van de survival-of-the-fittest mechanismen en het vermogen van een organisme om van het optimale af te wijken voor verbetering op de lange termijn, is één van de meest complexe mysteries van de natuur. Door studie van adaptieve systemen op elke schaal van het leven, kunnen we een glimp opvangen van wat adaptatie, evolutionaire dynamiek en diversificatie stuurt.

Over de sprekers

Ontwikkelingspsycholoog Willem Frankenhuis (Radboud Universiteit) bestudeert de ontwikkeling van vaardigheden en capaciteiten van mensen die in ongunstige omstandigheden leven. In deze lezing gaat hij in op de wisselwerking tussen ‘ontwikkelingssystemen’ en hun omgeving en hoe dit tot specifieke ontwikkeltrajecten en uitkomsten, individuele verschillen en culturele variatie kan leiden. Evolutionair bioloog Daniel Rozen (Universiteit Leiden) gebruikt bacteriën in laboratorium evolutie-experimenten om de ecologie en genetica van adaptatie te bestuderen. Hij vertelt alles over de oorzaken én gevolgen van diversiteit binnen populaties. De moderatie van deze avond is in handen van Ronald Kleiss.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Datum

donderdag 17 oktober 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact