Aarde in evolutie NLT-module voor klas 5 en 6 VWO

Keuze uit twee educatieve programma's over evolutie en kringlopen, aansluitend op de NLT-module voor klas 5 en 6 VWO.

Dit is een educatief programma voor het voortgezet onderwijs. Bekijk de overzichtspagina van Geologisch Museum Hofland voor alle regulier toegankelijke activiteiten.

De evolutie van het paard

Het paradepaardje van de evolutie is de evolutie van het paard. Van de paardenfamilie (Equidae) zijn een groot aantal fossielen gevonden in Amerika en Eurazië vanaf het Eoceen (55 miljoen jaar geleden) tot recent. Gedurende die periode verandert het klimaat en veranderen bossen in savannes en vervolgens in steppen. Dit is goed terug te vinden in de poten en het gebit van de paardachtigen die zich hieraan aanpasten. Tevens heeft dit een relatie met de silica kringloop.

Na een college van 20 minuten gevolgd door 10 minuten discussie, zal een practicum van anderhalf uur gegeven worden, waarin de leerlingen aan de hand van fossielen en afgietsels de evolutie van het paard reconstrueren.

Silica kringloop

In overleg met de school, is in plaats van ‘De evolutie van het paard’ ook een meer geologisch gericht programma (lezing en practicum) over de ’silica kringloop’ mogelijk.

Na zuurstof is silicium het meest voorkomende element in de aardkorst. De aardkorst bestaat voor 25,7% uit silicium in zijn verschillende verbindingen. Gesteenten in de mantel en korst van de aarde zijn opgebouwd uit mineralen, het overgrote deel silicaten. Deze mineralen zijn opgebouwd uit SiO4-tetraeders en positieve kationen zoals Fe, Mg, K, Na, Al.

De Aarde is een gesloten systeem waar in principe geen materiaal verdwijnt of bijkomt. Alle chemische elementen worden voortdurend op locale en globale schaal recycled. Een bekend voorbeeld is de koolstofkringloop. Maar het geldt ook voor silicium: de siliciumkringloop. Hoe komt silica vrij uit vast gesteente ? Wat is de rol van verwering, transport en sedimentatie in de silica-kringloop (sedimentgesteenten). Hoe gedragen siliciumverbindingen zich wanneer gesteenten worden begraven op grote diepte (metamorfe gesteenten) en hoe komen zij weer aan het oppervlak van de Aarde bij vulkanisme, gebergtevorming, opheffing en erosie?

Prijs

Kosten workshop per groep €30,-
Entreeprijs per leerling €3,-
Entreeprijs per begeleider (tot 4 personen) Gratis
Entreeprijs per begeleider (persoon 4 tot 9) €2,-
Entreeprijs per begeleider (persoon 10 en meer) €5,50

Inschrijven

Dit programma is geschikt voor leerlingen in klas 5/6 VWO. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website.

Datum

vanaf maandag 1 september 2014

Prijs

€ 30,00

Locatie

Hilversumseweg 51 1251 EW, Laren (NH) Nederland

Contact

+31 (0)35 538 25 20