A United States of Europe? Lezing door Ulrike Guérot

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Een gebrek aan inspirerende leiders, de eurocrisis, de grote toestroom van vluchtelingen en de Brexit. De Europese Unie kampt met een aantal diepe crises. Dit moet radicaal anders vertelt historicus en filosoof Ulrike Guérot tijdens deze lezing.

Gebrek aan democratie is al sinds de oprichting van de EU een structureel probleem. De Europese Commissie is oppermachtig, het parlement is kolossaal en machteloos en regeringsleiders ruziën eindeloos. Geen wonder dat Europese burgers niet warm lopen voor de EU. De EU is failliet en niet in staat om met oplossingen te komen.

Ulrike Guérot pleit tijdens deze lezing voor een vergaande democratisering van de EU. De landen van Europa werken op economisch en monetair gebied goed samen, maar integratie is juist op politiek en vooral sociaal vlak achtergebleven. Alleen als republiek heeft Europa volgens haar nog een toekomst, een republiek van Europese regio’s, waarin iedereen gelijk stemrecht heeft, iedereen met hetzelfde belastingsysteem te maken heeft en iedereen dezelfde sociale rechten heeft.

Na de lezing gaat Guérot in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst over de transformatie van de Europese Unie. Hoe haalbaar is het idee van Republiek Europa? Met het oprichten van het European Democracy Lab nam Guérot in ieder geval alvast de eerste stap. Is dit de uitweg van de negatieve spiraal die de EU inmiddels al heeft ingezet?

Over de spreker

Ulrike Guérot is historicus en filosoof. Ze is de oprichter van het European Democracy Lab en schrijver van het boek Red Europa! over waarom Europa een republiek moet worden. In de zomer van 1994 schreef zij mee aan het zogenaamde Schäuble-Lamers-plan, wat later bekend kwam te staan als één van de blauwdrukken van de Eurozone.

Guérot is wat betreft Europa zowel insider als outsider: ze werkte lange tijd als politiek adviseur voor de Europese Unie en doceerde daarnaast Europese integratie aan verschillende Europese en Amerikaanse universiteiten.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Medewerkers van de RU Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn vanaf 12 februari te koop via de website van Radboud Reflects.

Datum

woensdag 14 maart 2018 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Collegezalencomplex Radboud Universiteit Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie