A Literary History of Modern Memory Lezing door Astrid Erll

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing door Astrid Erll, waarin zij vertelt over de literaire geschiedenis van het culturele geheugen.

Odysseus is overal te vinden: in Goethe’s Werther en in James Joyce’s Ulysses, in populaire reisverhalen, in de road movies van Hollywood en ook in de manier hoe mensen over de actuele vluchtelingencrisis spreken. Hoe kun je de levensduur van zo een krachtvol paradigma begrijpen?

In haar lezing richt Astrid Erll zich op de longue durée van het culturele geheugen en laat zij zien hoe– al sinds eeuwen– Homerus’ Odyssee door tijd en ruimte is ‘gereisd’. De Odyssee is een uitstekend voorbeeld van hoe transcultureel het geheugen is; een tekst die de scheidingslijnen tussen ‘oost’ en ‘west’ of tussen Europa en elders doorkruist.

Ook dit verhaal is een Odyssee, namelijk door de literaire en culturele geschiedenis. Erll laat hiermee zien hoe fundamenteel relationeel het hele culturele geheugen is en wat dit relationele in het hier en nu zou kunnen betekenen.

Over de spreker

Astrid Erll is professor Anglophone Literature aan de Goethe-Universiteit in Frankfurt. Haar expertise ligt op het gebied van de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse burgeroorlog, Brits kolonialisme in India en de Vietnam oorlog. Ze schreef o.a. Memory in Culture/ Kollektives Gedächtnis und Erinnerungskulturen (2005, tweede ed. 2011), een kennismaking met de memory studies.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website van SPUI25.

Datum

donderdag 16 november 2017 van 17:00 tot 18:30

Prijs

Gratis

Locatie

SPUI25 Spui 25-27 1012WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 36 90