Cursus gezonde voeding
In deze vierdelige cursus door prof. dr. Bas Bueno-de-Mesquita leer je waarom gezonde voeding goed is voor mens en milieu. Voeding, duurzaamheid en gezondheid in internationaal perspectief.
Overal bruist het van wetenschappelijke activiteiten. De NEMO Kennislink Agenda verzamelt voor jou de leukste activiteiten op wetenschappelijk gebied, voor jong en oud, in heel Nederland en Vlaanderen.
In deze vierdelige cursus door prof. dr. Bas Bueno-de-Mesquita leer je waarom gezonde voeding goed is voor mens en milieu. Voeding, duurzaamheid en gezondheid in internationaal perspectief.
In dit nachtcollege leer je meer over biodiversiteit in de plantenwereld. Staat de plantendiversiteit op het spel door toedoen van de mens? En hoe erg is dat?
Geuren zijn een goudmijn. Tijdens deze lezing gaan vier sprekers in op de geheimen van geurmarketing vanuit het perspectief van de consument en de marketeer. Ook hoor je over de mogelijkheden van een ‘geurlogo’ én de relatie tussen geur en geheugen.
I-Brain is een jaarlijks wetenschapsfestival over hersenonderzoek. Deze editie draait om de verschillen en gelijkenissen tussen mensen en dieren.
Onderzoek met het hele gezin de zee-aquaria van NAVIGO, neem een kijkje achter de schermen en leer tijdens deze gezinsworkshop allerlei nieuwe weetjes over de bewoners van de Noordzee.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in Natura Docet Wonderryck Twente, Oyfo Techniekmuseum en Cosmos Sterrenwacht leer je alles over planeetonderzoek, hoe dieren in muziek klinken en of de bas de basis is van alle muziek.
Weet jij waarom een kat tam is en een tijger niet? Of hoe Artificial Inteligence (AI) en kunst hand in hand gaan? Een scala aan wetenschappers delen in lezingen van 15 minuten de spannendste inzichten uit hun vakgebied.
Dit is het derde deel uit een vierdelige leergang, waar in tien colleges de hoogtepunten uit de natuurwetenschappelijke geschiedenis worden besproken.
Hokjesdenken zit in ieders natuur. Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie, vertelt hoe stereotiep denken eigen is aan het sociale brein.
Experimenteel psycholoog Jean Vroomen (TiU) legt in deze lezing uit dat reuk, gehoor en zicht intensiever samenwerken dan vaak gedacht wordt. Hoe werkt dat?
Hoe accepteer je dat je geen kinderen kunt krijgen in een wereld waarin alles medisch-technisch mogelijk lijkt? Het is de centrale vraag in deze filmvertoning.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Museon leer je alles over ijsmummies, waarom de natuur zo kleurrijk is en de zandmaffia. Er zijn een Bachelor- en Masterreeks voor verschillende leeftijden.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het nieuwe Naturalis leer je alles over het inrichten van een fonkelnieuw museum over het mooiste dat de natuur te bieden heeft.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in de Hortus Botanicus Leiden leer je alles over de alleroudste planten van de wereld.
Tijdens deze achtdelige collegereeks duik je in een utopisch gedachte-experiment. Er is wél een planeet B en er is leven mogelijk. Hoe bouw je dan zo’n planeet op? Diverse sprekers buigen zich over de toekomst van deze hypothetische planeet.
In deze negende Hoboken lezing vertelt Amy Dickman over haar werk voor het Ruaha Carnivore Project. Het project heeft tot doel het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.
Wat je eet is jouw eigen keuze. Of niet? Charlotte De Backer bespreekt hoe de media en andere mensen jouw eetgedrag beïnvloeden.
Ons voedsel is onmisbaar voor ons overleven. Daarom verbouwen we op grote schaal, maar monoculturen en de mondiale handel zijn ideaal voor steeds nieuwe en ook lastiger te beheersen plantenziekten. Kunnen we de plantenziekten nog wel de baas?
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Rijksmuseum Boerhaave leer je alle gezichten van de wetenschap kennen. En dat zijn er veel.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam leer je alles over illegale natuurvondsten,
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in De Museumfabriek leer je alles over bewegen. Hoe beweeg je in het heelal, hoe beweegt een sporter met tips uit de natuur, hoe beweegt een achtbaan en wat beweegt er in je lichaam?
Tien lezingen door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen over actuele wetenschap, onderzoek en cultuur, voor alle geïnteresseerden, ongeacht leeftijd of voorkennis.
Leer tijdens deze lezing door Simen Brunia alles over bomen. In de Hortus staan bomen van over de hele wereld, wat voor uitdagingen levert dat op op deze kleine 1.2 hectare? En wie bel je als een boom ongezond is?
Tijdens deze lezing brengt Botanische filosoof Norbert Peeters een ode aan onkruid. Wat is het verhaal achter deze planten, die best wel eens de meest gehate planten van Nederland zouden kunnen zijn?
Tijdens deze lezing van Arend Wakker zie je nieuwe dimensies in het kijken naar planten. Ontdek verborgen eigenschappen van planten en leer meer over de zintuigen van planten.
Deze winter beleef je ARTIS op een andere manier, in het aardedonker, na openingstijd. Met de Slaapwandeling-app dwaal je door het donkere park en bezoek je Micropia. Ontdek hoe de natuur zich aanpast aan de duisternis.
In dit interactieve theatercollege voor jong en oud delen reptielen-experts Sterrin Smalbrugge en Romilly van den Bergh hun passie voor reptielen en inspireren zij een nieuwe generatie van natuurbeschermers.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Arnhem, het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en museum Bronbeek gaat het van archeologie tot kunst kijken van microplastic tot smaakcollege.
In De Moestuin werkt bijna de helft van de kunstenaars een jaar lang ín de tentoonstelling als Kunstenaar in huis. Kinderen onderzoeken samen met hen en de kunstwerken het thema ‘groei’.
Veel dieren in het park overwinteren in hun binnenverblijf. Daarom zijn de savanne- en nijlpaardenstallen geopend voor bezoekers. Maar wat gebeurt er nog meer achter de schermen van een dierenpark? Op die vraag krijg je uitleg in dit winterprogramma.