8e SPUI25-lezing met Philipp Blom

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Blom zal spreken over het falen van het Westerse verlichtingsdenken en hoe we deze ‘nachtmerrie van de rede’ achter ons kunnen laten.
Thierry Demarquest

De internationaal gevierde auteur Philipp Blom zal op 26 september 2014 de 8e SPUI25-lezing geven. Hij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen David van Reybrouck, A.S. Byatt, Karen Armstrong en John N. Gray, die in voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden. Blom zal spreken over het falen van het Westerse verlichtingsdenken en uiteenzetten hoe we deze ‘nachtmerrie van de rede’ achter ons kunnen laten. Na afloop wordt Blom geïnterviewd door Pieter van den Blink.

De nachtmerrie van de rede

De verlichting, beweren haar critici, heeft ons niet méér, maar minder menselijk gemaakt. Achter de droom van de bevrijding stond de tirannie van de abstracte rede, de verslaving aan kapitalisme en technologie, en de macht van de (neo-)koloniale of patriarchale hegemonie. De breuk in het optimisme van de Westerse beschaving ligt exact honderd jaar geleden: tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op dramatische manier duidelijk dat de schepsels van de verlichte rede zich tegen de mens kunnen keren. Van de slag aan de Somme gaat een directe lijn naar de industriële vernieling van menselijk leven in Auschwitz, en naar Hiroshima. Met de technologie zijn ook de rationaliteit en de rede zelf verdacht geworden. De droom werd een nachtmerrie. Is het tijd om de verlichting achter ons te laten? Of hanteren we gewoon een verkeerd begrip van verlichting?

Philipp Blom

Philipp Blom (1970) is schrijver, historicus, journalist en vertaler. Hij maakte furore met zijn historische non-fictie. Met name The wicked company (2010), over de radicale verlichting en The vertigo years (2008), over de duizelingwekkende jaren 1900-1914, werden internationaal lovend ontvangen. Blom werd geboren in Hamburg in 1970 als kind van een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Hij studeerde moderne geschiedenis in Wenen en Oxford en werkte vervolgens in Londen als redacteur, vertaler en journalist voor verschillende kranten, tijdschriften en radioprogramma’s. In 2001 vertrok hij naar Parijs om zich op zijn schrijverschap te richten. Hij publiceerde To have and to hold, een geschiedenis van verzamelaars, en Encyclopédie, over de encyclopedie van Diderot en D’Alembert, alsmede twee romans. In 2007 verhuisde hij naar Wenen. In 2008 en 2010 verschenen The vertigo years (Nederlandse vertaling: De duizelingwekkende jaren) en The wicked company (Nederlandse vertaling: Het verdorven genootschap). Beide boeken wonnen verschillende non-fictieprijzen en werden bestsellers. Blom heeft daarnaast altijd als journalist gewerkt, voor onder andere The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit en Vrij Nederland. Tevens figureert hij in Oostenrijk regelmatig in een cultureel radioprogramma en vertaalde hij Geert Maks Een kleine geschiedenis van Amsterdam in het Engels. Momenteel werkt Blom aan een boek over het Interbellum in Europa en de VS. Hij is van augustus tot september writer in residence in Amsterdam. In het najaar verschijnt Alleen de wolken, cultuur en crisis in het Westen 1918-1938, bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Pieter van den Blink

Pieter van den Blink (1966) is schrijver, journalist en eindredacteur van 360 Magazine. Dit tijdschrift streeft ernaar journalistieke verhalen uit gerenommeerde buitenlandse media voor een Nederlands publiek beschikbaar te maken. Eerder was Van den Blink redacteur bij dagblad Trouw, correspondent in Parijs voor diverse media en adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft veel over (Franstalige) literatuur. Hij schreef twee boeken: 121 Rue de Lille (2007) en Voor het oog van Job (2009).

Inschrijven

  • Voor deze lezing kunt u zich inschrijven via de website

Datum

vrijdag 26 september 2014 van 20:00 tot 22:00

Organisatie