80 jaar Reichskristallnacht Herdenking en ooggetuigenlezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond de eerste openlijke en gewelddadige vervolging van de Joden in nazi-Duitsland plaats: de Kristallnacht. Op 9 november,precies 80 jaar later, vinden daarom in Kamp Westerbork herdenkingsactiviteiten plaats.

Mirjam Weitzner-Smuk vertelt haar verhaal in de ooggetuigenlezing. Zij maakte de Kristallnacht in Essen mee. Ad van Liempt zal in zijn bijdrage aan het programma een historisch beeld geven van de Kristallnacht en stilstaan bij de rol van de latere kampcommandant Gemmeker die op dat moment bij de politie in Duisburg actief was. Journalist en documentairemaker Mustafa Hadziibrahimovic vluchtte op 9 november 1993 uit zijn geboortestad Brcko in Bosnië. Over zijn vlucht en zijn ervaringen schreef hij het boek De oorlog in mij, dat op deze dag wordt gepresenteerd.

De herdenkingsactiviteiten op 9 november zijn het begin van een aantal activiteiten en exposities in het Herinneringscentrum, waarin vluchtelingen en mensenrechten centraal staan. Een van die speciale exposities bestaat uit affiches over mensenrechten, ontworpen door oud-kampgevangene Ralph Prins. Na de oorlog ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder, typograaf en fotograaf. Voor zijn foto’s en zijn politiek bewogen affiches voor Amnesty International ontving hij verschillende internationale prijzen. Een aantal van deze affiches is in het najaar in het Herinneringscentrum te zien.

Prijs

De herdenkingsactiviteiten zijn gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor Herrineringscentrum Kamp Westerbork.

Regulier € 8,75
Jongeren van 8 t/m 17 jaar € 4,-
Kinderen t/m 7 jaar Gratis
Veteranen Gratis
CJP €4,-

Datum

vrijdag 9 november 2018 van 14:00 tot 16:00

Prijs

€ 8,75

Locatie

Oosthalen 8 9414 TG, Hooghalen Nederland

Contact

+31 (0)593 59 26 00