80 jaar oorlog Tijdelijke Tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tijdelijke tentoonstelling' vertellen spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch als ‘ooggetuigen’ het verhaal van het ontstaan van Nederland.

Bekijk hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd, en hoe het zuiden – nu beter bekend als België – door deze strijd een eigen karakter kreeg. De tentoonstelling belicht het gehele conflict en laat ook het internationale perspectief zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op.

Objecten als ooggetuigen
In 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict en hier ‘ooggetuigen’ van waren. De bezoeker ziet in deze voorwerpen slachtoffers van de beeldenstorm, propaganda, triomfalistische kunstwerken, uitingen van overwinning en verlies en persoonlijke herinneringen. Te zien zijn schilderijen van onder anderen Bruegel, Rubens en Ter Borch, beelden van Willem van Oranje en Piet Hein, grote wandtapijten met slagen en belegeringen, wapens en natuurlijk belangrijke documenten als de Pacificatie van Gent en de Vrede van Munster van 1648, waarmee de oorlog eindelijk beëindigd werd.

Betekenis voor nu
Begonnen als een opstand tegen het wettige gezag van koning en kerk, ontwikkelde het conflict zich van een burgeroorlog tussen katholieken en protestanten tot een oorlog tussen de staten Nederland en Spanje. De Nederlanden vielen in twee delen uiteen, waarna beide gebieden, nu Nederland en België, uit elkaar groeiden. Het noorden, het huidige Nederland, werd mede dankzij de oorlog ongelooflijk welvarend én een wereldmacht. De strijd wordt dan inmiddels ook in Azië, Afrika en Zuid-Amerika uitgevochten. Deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor zowel noord als zuid staan in de tentoonstelling centraal, waarbij verschillende perspectieven aandacht krijgen. Steeds wordt de vraag gesteld wat de betekenis van deze periode is voor de samenleving waarin wij nu leven. Nederland is immers uit deze oorlog voortgekomen. Bovendien ging het tijdens de opstand om essentiële thema’s als tolerantie, opstand, zelfbeschikking, onderdrukking, geweld en vrijheid, thema’s die ook nu belangrijk zijn.

Openingstijden

Maandag t/m zondag 09.00 – 17.00

Prijs

De tentoonstelling is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor Het Rijksmuseum

Regulier € 17,50
Jongeren t/m 18 jaar Gratis
CJP € 8,75
Stadspas Amsterdam Gratis
Museumkaart Gratis

Datum

zaterdag 20 oktober 2018 t/m zondag 20 januari 2019 van 9:00 tot 17:00

Prijs

€ 17,50

Locatie

Jan Luijkenstraat 1 1071 CJ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 674 70 00